fbpx

7 curiositats que no sabies dels embrions humans

Si estàs embarassada, ets curiosa o estàs fent un tractament de reproducció assistida és probable que t’interessi conèixer una mica més sobre els embrions humans. En aquest article, us oferim algunes dades que potser no sabies o et sorprenguin. Preparat/da per aprendre sobre algunes curiositats d’embriologia?

 

Com es genera un embrió?

L’embrió humà és el resultat de la unió d’un òvul amb un espermatozoide. Aquesta unió dóna lloc a la seva primera cèl·lula, que s’anomena zigot. Es tracta d’una cèl·lula esfèrica de menys d’1 mm de diàmetre envoltada per un embolcall que el protegirà fins al moment de la implantació. L’etapa de zigot és curta, dura aproximadament 25-28 hores, i a partir d’aquest moment es van produint divisions cel·lulars de forma continuada i ja és el que coneixem com a embrió.

 

Com saber si evoluciona bé o no?

En el primer dia de desenvolupament, un òvul correctament fecundat o zigot mostra dos pronuclis, un amb el material genètic de l’òvul i un altre amb el de l’espermatozoide. Posteriorment, aquests nuclis es fusionen i comença la divisió embrionària. Un embrió amb un ritme òptim de desenvolupament als 2 dies de cultiu té 4 cèl·lules, i als 3 dies, 8. A partir d’aquest moment, les cèl·lules s’uneixen i el seu recompte ja no és possible. Als 5/6 dies de cultiu, si tot va bé, s’ha d’haver format una estructura complexa composta per unes 200 cèl·lules, el blastocist.

 

En què es distingeix un embrió de bona qualitat?

Encara que sembli molt aviat, el ritme de divisió de l’embrió en aquests primers dies, així com l’aspecte de les seves cèl·lules ja és indicatiu de la seva qualitat. Per aquest motiu és fonamental observar la seva evolució de forma contínua durant aquesta etapa. A més de comptar el nombre de cèl·lules, cal observar si tenen una mida similar i un aspecte homogeni, i si les divisions s’han produït en els temps correctes. Tots aquests paràmetres influeixen en la capacitat de desenvolupament posterior de l’embrió i en la seva implantació.

 

Què és la tecnologia time-lapse?

Els embrions són estructures molt petites no visibles a ull nu i es precisa la utilització d’un microscopi de gran augment per observar-los, encara que això comporta treure’ls de la incubadora i interrompre les condicions òptimes de cultiu. No obstant això, les incubadores “time-lapse” incorporen una càmera que permet observar els embrions des d’una pantalla externa sense haver de treure’ls. Consisteix en un sofisticat procediment de captació d’imatges, mitjançant el qual es generen vídeos, a partir d’una sèrie de fotografies que realitza en uns intervals de temps determinats (15-20 minuts). Així podem visualitzar l’evolució de cada embrió de forma contínua, el que permet una millor valoració de la seva morfologia i optimitzar la seva selecció.

 

Per què es produeixen fallades d’implantació?

Hi ha diverses raons per les que pot succeir. Perquè es produeixi la implantació es necessita un embrió capaç, un úter receptiu i una bona comunicació entre tots dos. Així doncs, qualsevol problema que afecti alguna de les parts pot comprometre l’establiment i l’evolució de l’embaràs.

 

Quants embrions es solen obtenir en un procés de fecundació in vitro?

El nombre d’ovòcits recuperats i d’embrions generats és molt variable ja que depèn de múltiples factors, materns i paterns, així com de l’edat dels gàmetes.

 

Com és la primera etapa de desenvolupament un embrió humà?

La teoria la va formular un científic alemany anomenat Ernst Haeckel a mitjan el segle XIX i encara s’estudia a la Universitat. Aquest investigador havia observat que els embrions humans primerencs mostraven estructures similars a les que apareixen en altres espècies animals en l’edat adulta, com esquerdes que recorden a les brànquies o una extensió de la columna vertebral que podria donar lloc a una cua. La va denominar teoria de la recapitulació i, a dia d’avui, segueix sense haver-hi un consens sobre el tema.

 

L’embriologia és un món fascinant i des de Conceptum Fertilitat volem fer-vos arribar algunes pinzellades sobre per a que us convertiu en tots uns experts i expertes del tema. Si tens alguna pregunta més no dubtis a contactar-nos.

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita