FAQ
Preguntes Freqüents De la Futura Mamà
En aquests casos el més important és: saber si tens els cicles menstruals regulars i per tant, si ovules correctament i si les trompes de Fal·lopi (conductes que posen en contacte els òvuls amb els espermatozoides) estan en bon estat. Això vol dir, que no has d’haver tingut cap infecció o inflamació que hagi pogut danyar-les. Les trompes s’estudien mitjançant una radiografia amb contrast que evidencia si estan obstruïdes en algun punt. Quan una dona no ha tingut mai relacionis heterosexuals, podríem fins i tot desestimar realitzar aquesta prova.
Si les trompes estan íntegres, la tècnica d’elecció seria la Inseminació artificial amb semen de donant. Si les trompes no funcionen bé o existeixen altres factors que desaconsellin la inseminació (edat, baixa reserva ovàrica) la tècnica d’elecció seria una Fecundació in vitro amb semen de donant.
No totes les dones a la mateixa edat són igual de fèrtils. El que podem estudiar és el que anomenem la reserva ovàrica, ho definiria la capacitat dels ovaris per a produir òvuls. Aquesta reserva es pot avaluar pel valor d’una hormona anomenada antimulleriana (AMH) i pel recompte de fol·licles que podem observar en els ovaris per ecografia (petits «quistos» presents en els ovaris inferiors a 10 mm que contenen els òvuls).
Per llei, al nostre país la donació tant d’òvuls com d’espermatozoides és absolutament anònima. La receptora del semen no pot saber mai qui és el donant, però sí que pot saber quines característiques físiques té (tipus de cabell, color d’ulls, de pell, complexió, grup sanguini…).
Per a la selecció dels donants de semen se segueixen protocols molt estrictes. Es realitza una història clínica de malalties hereditàries en la família, una exploració física i andrològica, un estudi psicològic, es realitza una analítica general i de malalties de transmissió sexual tant en sang com el test de Clamidia en semen. També es fa un estudi cromosòmic i de les malalties genètiques més freqüents així com si es pot fer un estudi exhaustiu de ser portadors de moltes malalties genètiques.