L’ús de mètodes anticonceptius decau a partir dels 40 anys perquè es pensa que ja no es pot tenir fills. No obstant això, hi ha més risc d’embarassos no desitjats que en dones més joves. T’expliquem per què i com triar l’anticonceptiu que s’adapta millor a tu.
Gairebé el 80% de les dones fan servir algun mètode anticonceptiu abans de complir els 40 anys. Però a partir d’aquesta edat, el consum comença a disminuir i arriba al 60% a partir dels 45 anys. Moltes dones deixen d’utilitzar-los pel fet que comencen a tenir perÃodes menstruals irregulars i pensen que han entrat a la menopausa o la perimenopausa i que, com a conseqüència, no els necessiten perquè ja no es poden quedar embarassades. Però és important no abaixar la guà rdia, ja que aquest és el principal motiu pel qual les dones grans corren un risc d’embarà s no desitjat més gran en comparació amb les dones més joves, perquè la menstruació moltes vegades es torna més errà tica i no es pot determinar l’ovulació amb exactitud.
Però pot continuar prenent la pastilla? SÃ, però cal avaluar cada cas perquè les pÃndoles anticonceptives que contenen estrògens poden augmentar el risc cardiovascular si té altres factors de risc com pressió arterial alta, colesterol alt, obesitat o antecedents familiars de coà guls sanguinis, accident cerebrovascular o altres malalties risc de malaltia . També estan contraindicats si fumes i tens més de 35 anys. En aquests casos, hi ha altres alternatives, com l’anticoncepció hormonal només de progestà gens, que no suposa aquests riscos cardiovasculars per a la teva salut i pot administrar-se per diferents vies: oral, subcutà nia (implants), injectable o intrauterina.
Altres dones consideren deixar els mètodes anticonceptius orals perquè senten que prendre anticonceptius hormonals durant anys és dolent, o que és dolent per a la salut seguir prenent-los a mesura que envelleix, però no és aixÃ. El que sà que és cert és que estem entrant en una nova etapa en què hem de cuidar-nos millor a mesura que passen els anys i el declivi hormonal que comporta la menopausa repercuteix al nostre organisme i apareixen amb més freqüència alguns desequilibris o problemes de salut , per això ara és un bon moment per comprovar i consultar amb el teu ginecòleg/a si és convenient canviar de mètode anticonceptiu i valorar quina pot ser la millor opció.
A continuació, et deixem les preguntes i respostes més freqüents que ens fan al nostre dia a dia a la clÃnica referent a aquest tema:
Es poden prendre pÃndoles anticonceptives d’estrògens després dels 40 anys? SÃ, sempre que avaluïn el seu risc personal. A més, sempre s’han de prendre sota prescripció i control d’un professional qualificat.
És dolent prendre anticonceptius orals durant molts anys? No. La pÃndola redueix la incidència de cà ncer d’ovari i d’endometri, a més de molts altres beneficis. L’objectiu de l’anticoncepció hormonal és millorar la qualitat de vida de la dona. Si està sana, la terà pia hormonal combinada pot continuar fins als 50 anys, mentre que la terà pia amb progestà gens només pot continuar fins a la menopausa.
És millor prendre anticonceptius a baixa dosi? No. Actualment les pastilles anticonceptives hormonals combinades ja tenen la dosi d’estrogen molt ajustades i molt baixes, tot i aixà hi ha diverses dosis al mercat. Els comprimits amb una mica més de dosis d’estrogen solen controlar millor el cicle i prevenir millor la pèrdua de densitat òssia.
El DIU és el mètode ideal si has estat mare i no vols tenir més fills? Depèn. Hi ha dos tipus de dispositius intrauterins o DIU: l’hormonal i el no hormonal. Hi ha dones que no volen hormones, i l’únic mètode que tenim, a banda del preservatiu, és el DIU de coure. El DIU hormonal es posa molt en dones que ja han tingut fills i busquen la comoditat de no haver d’acordar prendre una pastilla cada dia i no tenir regles abundants.
Si estic donant el pit, cal evitar els anticonceptius amb estrògens? SÃ, perquè poden passar a llet materna i disminuir-ne la producció. A partir de les sis setmanes postpart, si ets amb lactà ncia, es pot començar a prendre anticonceptius només amb gestà gens, posar un DIU de coure o hormonal, o posar un Implant.
Puc saber si ja tinc la menopausa si segueixo prenent anticonceptius orals? SÃ, a través d’una analÃtica de sang, es poden mesurar l’hormona fol·liculoestimulant (FSH), que ajuda a controlar el cicle menstrual i estimula el creixement d’òvuls als ovaris, però només si està s prenent anticonceptius que únicament contenen gestà gens. De tota manera, a partir dels 50 anys no es prescriuen anticonceptius amb estrògens a les dones.
Esperem que hà gim respost les vostres preguntes. Tens més? Contacta’ns i te les resolem!