fbpx

Càncer de mama i embaràs. Tot el que necessites saber.

Són moltes les dones que, després de ser diagnosticades amb un càncer de mama, segueixen tenint la il·lusió de formar una família a curt o llarg termini. És per això que avui, a Conceptum Fertilitat, responem a les preguntes més freqüents sobre el càncer de mama i l’embaràs. És realment compatible? T’ho expliquem a continuació.

 

El càncer de mama és el tumor maligne més freqüent en dones embarassades, després del part o durant la lactància. S’estima que una de cada 3.000 a 10.000 dones gestants patiran aquest tipus de càncer. No obstant això, cal aclarir que l’embaràs no és un factor de risc que afavoreixi el desenvolupament d’un tumor maligne. Per tant, les dones embarassades no presenten una major susceptibilitat que les no embarassades a patir un càncer. Hem fet un recull de les preguntes més freqüents sobre el càncer de mama i l’embaràs.

 

1. S’ha de interrompre l’embaràs si se li diagnostica un càncer de mama?
Interrompre l’embaràs no millora el pronòstic de la mare. Aquesta decisió pot dependre de l’estadi de el càncer, l’edat del fetus i la possibilitat de supervivència de la mare.
No obstant això, només en aquells casos en què sigui necessària l’administració immediata d’un tractament de quimioteràpia i/o radioteràpia, durant el primer trimestre d’embaràs, cal valorar la interrupció de l’embaràs per tal d’evitar efectes perjudicials al fetus.

2. Les cèl·lules tumorals poden afectar directament al fetus?
No existeixen evidències que les cèl·lules tumorals tinguin efectes secundaris nocius en el fetus, ni que aquestes cèl·lules neoplàsiques puguin ser transferides al fetus durant la gestació.

3. S’ha de suprimir la lactància si se li diagnostica un càncer de mama?
Suprimir la lactància després de l’embaràs no millora el pronòstic de la mare. Només cal suprimir la lactància en dos casos: (A) quan sigui necessari realitzar una cirurgia mamària, per tal de reduir tant la mida com la vascularització de la mama i, d’aquesta manera, garantir uns millors resultats en la intervenció quirúrgica; i (B) en el cas que sigui necessari administrar quimioteràpia, per tal d’evitar que molts fàrmacs antitumorals solubles en la llet puguin provocar alteracions en el lactant.

4. Puc tenir un fill després d’un càncer de mama?
Sens dubte aquesta és la pregunta que més es repeteix a la nostra clínica, en pacients que han superat un càncer de mama recentment.
A dia d’avui, tot i que les dades científiques són limitats, les dades observacionals apunten que l’embaràs no sembla afectar negativament el pronòstic en dones que han patit un càncer de mama previ. No obstant això, si una dona, després de superar un càncer de mama, desitja tenir un fill, és imprescindible que ho consulti amb el seu oncòleg perquè valori el seu cas de forma individual i pugui assegurar la gestació d’un nadó de la manera més fiable possible.

5. Pot la quimioteràpia i/o radioteràpia, rebuda durant el tractament d’un càncer de mama, perjudicar el fetus?
Actualment, es desconeixen els efectes sobre el fetus dels tractaments antitumorals que prèviament hagi rebut la mare per càncer de mama. Existeixen estudis realitzats en dones que van patir tumors hematològics (leucèmies) i que van rebre altes dosis de tractament antineoplàstic, on es va observar un increment del 25% en parts prematurs i retard en el creixement intrauterí de el fetus. En tots els casos, les mares van aconseguir donar a llum a una nova vida.

 

Aquestes són les preguntes més freqüents que rebem a la nostra clínica sobre el càncer de mama i l’embaràs. T’agradaria resoldre algun dubte més al respecte? A Conceptum Fertilitat comptem amb un equip d’especialistes en el sector de la medicina reproductiva, la ginecologia i l’obstetrícia, que t’orientaran en tot moment per garantir que el teu somni de ser mare es faci realitat.

 

Vine a conèixe’ns i gaudeix dels avantatges que ofereix la nostra clínica: personalització, seguiment constant del teu cas, tracte familiar i professional, i bons resultats garantits. No deixis que el càncer de mama impedeixi complir el teu somni de ser mare. 

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita