fbpx

Criteris de classificació dels embrions: el rigor de l’embriòleg.

Una de les funcions principals dels embriòlegs és la valoració de el desenvolupament embrionari. És un procés rigorós de selecció on molts embrions es queden pel camí al no complir amb els criteris per a ser transferits i/o criopreservats. Descobreix quins són aquests criteris!

 

La valoració el desenvolupament embrionari consisteix en l’observació dinàmica de l’embrió en cultiu des del dia de la seva fecundació fins al dia de la seva transferència i/o criopreservació. La valoració embrionària, tal com passa amb la valoració de la fecundació, ha anat variant en el temps a causa de l’aparició dels incubadores amb tecnologia Time-Lapse que, com ja s’ha explicat anteriorment, han permès dur a terme un seguiment més continu i flexible dels embrions en cultiu. És a dir, ha permès acumular més informació que podria ser útil per a la classificació embrionària en un futur pròxim.

A Conceptum Fertilitat disposem d’incubadores amb tecnologia Time-Lapse i seguim els criteris de valoració embrionària de la Asociación para el Estudio de la Biología Reproductiva (ASEBIR), actualitzats al 2015.

 

Classificació dels embrions

Els embrions es classifiquen en A, B, C o D en base al seu valoració morfo-cinètica en cultiu:

  • Categoria A: Embrió d’òptima qualitat. Amb màxima capacitat d’implantació.
  • Categoria B: Embrió de bona qualitat. Amb elevada capacitat d’implantació.
  • Categoria C: Embrió regular. Amb baixes possibilitats d’implantació.
  • Categoria D: Embrió de mala qualitat. Amb molt poques possibilitats d’implantació.

La valoració de l’embrió en cadascuna d’aquestes 4 categories es realitza el dia de la transferència, en base a totes les dades diaris acumulats de la valoració en cultiu, tant de la morfologia com de la cinètica de l’embrió.

 

Classificació segons dia de desenvolupament

Els embrions es mantenen en cultiu fins al dia 5 o 6 de desenvolupament. D’altra banda, es considera dia 0 (D0) el moment en què s’extreuen els oòcits i són inseminats.
Segons el dia de desenvolupament, el temps de valoració i els criteris de classificació varien, tal com es pot veure a continuació:

  • Dia 1 (D + 1) de desenvolupament: es valora la fecundació a les 17-22 hores post inseminació. Es consideraran embrions correctament fecundats aquells que tinguin 2 pronuclis i 2 corpuscles polars. A més, es valora la primera divisió embrionària a les 25-27 hores post-ICSI i 27-29 hores post-inseminació convencional.
  • Dia 2 (D+2) i dia 3 (D+3) de desenvolupament: es valoren aspectes com el nombre de cèl·lules, nombre de nuclis per cèl·lula, simetria, grau de fragmentació, presència de vacúols i aspecte de la zona pel·lúcida. La valoració es fa a les 43-45 hores post inseminació en D+2 i a les 67-69 hores post inseminació en D+3. Es considera un embrió ideal el que tingui 4 cèl·lules en D+2 i 8 cèl·lules en D+3.
  • Dia 4 (D+4) de desenvolupament: es valora a les 90-94 hores post inseminació. En D+4 l’embrió comença la seva transformació cap a blastocist. Les cèl·lules passen de veure de forma individualitzada a ser una massa cohesionada i compacta, la mòrula. Es valora que l’embrió hagi augmentat en el nombre de cèl·lules, així com el grau de compactació, i si inclou a totes les cèl·lules o s’ha deixat alguna sense compactar.
  • Dia 5 (D+5) i dia 6 (D+6) de desenvolupament: es valora a les 114-118 i a les 136-140 hores post inseminació respectivament. A T + 5 / D +6 els embrions completen la seva transformació en blastocists. En aquesta fase de desenvolupament es poden diferenciar diverses parts: el blastocel (la cavitat interna), la zona pel·lúcida (capa externa que envolta l’embrió), el trofoectoderm (capa de cèl·lules externa que envolten al blastòcit i donarà lloc a la placenta) i la massa cel·lular interna (petit grup de cèl·lules a partir de les quals s’originarà el fetus). Els blastocists es classificaran d’acord amb la valoració de tres aspectes: el grau d’expansió, l’estat de la massa cel·lular interna i l’estat del trofoectoderm.

 

Cal remarcar que la valoració embrionària i la classificació final de l’embrió suposen una eina per valorar la qualitat de desenvolupament i les seves possibilitats de gestació. No obstant això, ni un embrió tipus A assegura l’èxit, ni un embrió tipus D garanteix el fracàs. La implantació de l’embrió és un procés molt complex i no només depèn de la qualitat de l’embrió.

 

A #ConceptumFertilitat comptem amb l’última tecnologia en el cultiu d’embrions i una prova d’això són les nostres elevades taxes d’embaràs i nascut viu. Si vols ser mare no esperis més i posa’t en contacte amb nosaltres! 

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita