En els últims anys, el concepte de famÃlia ha canviat i cada vegada coneixem més models de famÃlies diferents, com les formades per persones del mateix sexe o les persones soles que decideixen tenir un fill. I tu coneixes tots els models de famÃlies que hi ha? Descobreix-los aquÃ!
La societat espanyola evoluciona i el concepte de famÃlia també. Cada vegada és més habitual veure famÃlies diferents a les “tradicionals”, i en la majoria dels col·legis ja es treballa el concepte de diversitat, aplicat a múltiples à mbits, inclòs el familiar.
Fins fa relativament poc, els models familiars es limitaven a parelles heterosexuals amb fills naturals o adoptats, mare soltera (moltes vegades més per necessitat que per elecció) o mare/pare vidus o separats / divorciats.
Actualment, grà cies en part als avenços en la medicina reproductiva i les tècniques de reproducció assistida, i convivint amb el model tradicional, trobem fills procedents de diversos models familiars. Però quins són aquests nous models de famÃlia?, Un pare i una mare?, Un pare o dos?, Dues mares?, Una mare, dues o tres?, Dos pares?
De què parlem quan ens referim als nous models de famÃlies?, Del gènere?, De lo vincular?, De lo social?, De lo genètic?Et responem a totes aquestes preguntes a continuació.
La qualitat de la famÃlia importa més que la seva composició o l’orientació social dels pares. Els temps canvien i els éssers humans tenim la increïble capacitat d’adaptar-nos a ells, d’evolucionar. Els diferents models de famÃlia ens ajuden a entendre que no hi ha una fórmula única per aconseguir la felicitat.
La famÃlia tradicional ja no és l’única que existeix. Aquesta és una realitat social inqüestionable. Els nous models de famÃlia són el mirall d’una societat diferent i el seu perfil està canviant grà cies, entre altres motius, a les possibilitats que ofereix la Reproducció Assistida a les dones i a les parelles que somien amb tenir un fill i no poden aconseguir-ho de forma natural .
Tots els tipus de famÃlia són và lids i mereixen respecte i protecció. Hem de ser els pares, els avis, els oncles, els padrins, els que transmetem als nens la normalitat i el valor de la diversitat, sense adoctrinar en les nostres pròpies creences, ajudant-los a analitzar la realitat social i als contrastar tots els punts de vista. A la fi i al el cap, es tracta de protegir el que sempre ha estat i serà la famÃlia, sense importar el model que ens toqui viure: un pilar fonamental per a tots i un lloc privilegiat per a l’educació, la protecció i la seguretat.
Cal afavorir la inclusió social des de la infà ncia, treballar des de l’à mbit educatiu per a normalitzar l’existència de tots els models de famÃlia. El nostre compromÃs individual ha de ser donar visibilitat a tots els tipus familiars perquè estiguin igualment representats en la nostra societat, en els materials educatius, en l’à mbit administratiu, en els mitjans de comunicació.
Noves famÃlies, més diversitat
- FamÃlia nuclear o elemental: unitat familiar bà sica que es compon de pare, mare i fills.
- FamÃlia extensa o consanguÃnia: es compon de més d’una unitat nuclear, s’estén més enllà de dues generacions i està basada en els vincles de sang.
- FamÃlia monoparental, constituïda per un dels pares i els seus fills.
- Parelles cohabitants o unions de fet.
- Parelles sense fills, integrada per una parella heterosexual que ha pres la decisió de no tenir fills.
- Llars unipersonals o singles.
- FamÃlies reconstituïdes o mixtes: conformada per parelles que han tingut unions anteriors trencades i aporten fills a la nova unió. Les de tipus mixt, a més d’aportar cada cònjuge fills a la nova unió, tenen fills en comú.
- FamÃlies adoptives.
- FamÃlies homoparentals, constituïdes per persones de el mateix sexe.
- FamÃliesels fills neixen per tècniques de reproducció assistida.
- FamÃlies d’acollida o famÃlies “cangur”.
- Diversitat familiar que caracteritza la població immigrant. Aquesta última ens porta a afirmar que hi ha gairebé tants tipus de famÃlia com identitats culturals. La participació dels pares en l’educació dels fills, més enllà de la situació familiar, ha de ser considerada essencial i fonamental, ja que són ells els que posen la base que marcarà el futur de cada ésser humà .
Aquesta diversitat ha afavorit la creació de famÃlies diferents. Diferents, però famÃlies. Per això, tots haurÃem de poder triar el tipus de famÃlia que volem formar. Feliç Dia de l’Orgull Gai!