fbpx

Estàs preparada per a ser mare?

Existeix el moment ideal per ser mare? El millor moment és el que vulguis ser-ho. Sempre es tenen en compte altres aspectes, com ara l’estabilitat laboral, tenir parella o suport familiar. Hi ha, però, altres factors que també són importants i que no sempre es tenen en compte. A continuació, descobriràs si estàs preparada per ser mare o no. Llegeix amb atenció.

L’edat mitjana de les mares primerenques està augmentant constantment. Amb l’augment de l’edat materna, les dones corren més risc de patir complicacions de salut. Els riscos augmenten quan les dones retarden l’embaràs perquè esperen una parella o una situació econòmica millor. I sovint es passa per alt altres factors molt importants com l’edat, la reserva ovàrica, factors iatrogènics, presa de medicaments, etc. que poden condicionar clarament l’èxit reproductiu.

En aquest article, discutirem sobre l’edat materna i els efectes sobre la fertilitat i els resultats de l’embaràs. També parlarem de com prevenir aquestes complicacions mantenint un estil de vida saludable, el control prenatal i l’ús d’anticonceptius.

El primer pas per saber si és bona idea ser mare és informar el teu ginecòleg/a, per tal que et faci un examen ginecològic complet, una analítica i t’aconselli. És especialment important en dones que ja han complert els 40 anys.

Existeix un límit d’edat per ser mare? És important recalcar que cada dona és diferent i afronta la maternitat de manera específica. Del punt de vista mèdic, els riscos derivats de l’embaràs s’accentuen sobretot a partir dels 40 anys. Tot i que això dependrà de les condicions de salut de cada dona.

Quan es recomana fer un estudi de fertilitat? És altament recomanable en dones de menys de 35 anys que faci més de 1 any que busquen l’embaràs o més grans de 35 anys amb més de 6 mesos sense èxit. També quan es té alguna malaltia prèvia, avortaments de repetició o problemes ginecològics coneguts.

Què he de fer si em surt una baixa reserva ovàrica? La reserva ovàrica mesura quants òvuls queden als ovaris, que es pot calcular mitjançant una simple ecografia i amb una analítica que mesura els nivells d’hormona antimülleriana. Segons això, es calcula si la reserva ovàrica és alta, baixa o normal. Si surt baixa i no aconsegueixes embaràs, cal fer una visita amb l’especialista en reproducció assistida perquè et doni la millor solució segons el teu cas.

Quines proves he de fer abans de buscar l’embaràs? És molt recomanable fer una anàlisi de sang si no en tens cap de recent. Se sol avaluar els teus nivells d’hemoglobina (per descartar anèmia), els nivells de tiroide, la vitamina D, malalties que puguis haver passat o per les quals cal assegurar-se que estàs vacunada (rubèola, varicel·la, hepatitis B, etc)… Si hi ha alguna alteració, solucionar-ho abans de quedar embarassada pot evitar moltíssims problemes. Una altra prova que sol demanar és una ecografia ginecològica per veure que l’úter i els ovaris siguin normals. És fonamental també tenir la citologia al dia.

Si prenc anticonceptius orals, he d’esperar-me un temps fins que em vingui la regla de manera natural? No. És un mite força estès, però no cal esperar. En el moment en què es para el tractament amb anticonceptius, si tot està bé, es produeix l’ovulació ja al primer cicle, per la qual cosa no hi ha cap problema en quedar-se embarassada en aquell moment.

És important controlar el pes abans de l’embaràs? Si tens excés de pes, és fonamental intentar baixar de pes abans de quedar-te embarassada. L’obesitat és un problema molt important en l’embaràs, ja que augmenta el risc de diabetis gestacional, preeclàmpsia, trombosi, cesària, part instrumentat, nadons amb excés de pes (obesitat intra-úter), etc. L’índex de massa corporal ideal està entre 18 i 25. Si tens excés de pes i no aconsegueixes aprimar-se, no dubtis a sol·licitar ajuda amb un nutricionista.

Si he tingut alguna infecció de transmissió sexual, què he de fer? Informa el teu ginecòleg/òloga. Abans de quedar-te embarassada és convenient revisar que no hi hagi cap infecció i que l’úter, les trompes i els ovaris estiguin bé per descartar qualsevol problema.

Si tinc hipertensió o he rebut tractament per ansietat o depressió, he de seguir un protocol especial? La hipertensió o qualsevol altra malaltia crònica, porti o no tractament, ha de ser avaluada pel teu ginecòleg abans de quedar-te embarassada. Serà molt important que estigui ben controlada abans i durant l’embaràs per evitar problemes, i determinar si cal canviar els tractaments per fàrmacs que siguin compatibles amb la gestació.

Em puc quedar embarassada si m’han fet una cesària en un part anterior? Sí, encara que es recomana esperar un any com a mínim. Si t’han fet més de tres cesàries, consulta al teu ginecòleg/òloga.

Esperem que aquesta informació t’hagi resultat útil i, si tens dubtes, el millor és que consultis amb el teu ginecòleg o contactes amb els nostres especialistes.

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita