fbpx

Estrès durant l’embaràs: com afecta al nadó i com puc evitar-ho.

Està cada vegada més establert que l’estrès matern durant l’embaràs pot afectar el desenvolupament fetal i infantil, així com els resultats del naixement. Vols saber com gestionar l’estrès durant l’embaràs? T’ho expliquem en aquest article.

 

Les manifestacions de l’estrès durant l’embaràs poden repercutir en el pla físic, psicològic i social. Es coneix que fins a un 80% de les futures mares presenten símptomes d’estrès durant l’embaràs. Si bé és cert, que cada embaràs és diferent, hi ha una sèrie de causes que habituals que poden desencadenar estrès en la dona embarassada:

 

Causes que poden generar estrès

El desig de fer-ho tot perfecte impulsat pel nou model de maternitat: es tenen fills més tard i sovint un de sol, per la qual cosa hi ha certa pressió perquè tot surti bé, com si només es tingués una oportunitat. En aquest sentit hi ha una preocupació excessiva pel desenvolupament del fetus. Si bé l’amniocentesi a la fi de el primer terç d’embaràs genera molta angoixa, aquesta preocupació pot allargar-se durant tot l’embaràs fent que la dona visqui constantment preocupada per la salut de l’infant. Aquesta sensació s’incrementa quan es tracta d’un embaràs de risc.

D’altra banda, hi ha un altre tipus de factors personals que poden generar estrès en la dona embarassada, com problemes econòmics o personals. Durant l’embaràs, algunes parelles descobreixen que tenen opinions oposades en com volen educar el nen i això pot desencadenar pics d’estrès.

Finalment, la dona embarassada ha de modificar molts dels seus hàbits i això pot generar estrès, per exemple, deixar de fumar o haver de suspendre alguna medicació durant l’embaràs.

 

Efectes en l’embaràs

En situacions d’estrès prolongades l’organismesegrega altes concentracions d’hormones, sobretot catecolamines(adrenalina i noradrenalina) i cortisol. La durada excessiva d’aquests estats pot provocar alteracions en el sistema immune, la memòria, la pressió arterial, la glucosa, etc. i també potinfluir en altres hormones com la del creixement o la prolactina.

Tot això pot generar conseqüències durant l’embaràs, que fonamentalment són:

–       Part prematur(abans de la 35a setmana).

–       Baix pes al néixer.

–       Hi ha estudis que alerten sobre altres repercussions sobre el fetus, tot i que no hi ha consens o no és concloent: nivells de desenvolupament cognitiu més baixos, desenvolupament motor més endarrerit, malalties respiratòries, afectacions dermatològiques, augment de risc d’avortament espontani, problemes emocionals i de comportament en el nadó com a dèficit d’atenció o hiperactivitat …

–       Somatitzacions(mals de cap, problemes dermatològics, etc.).

–       Pensaments negatius repetitius.

 

Consells per regular l’estrès

–       Fes un canvi d’enfocament en les teves preocupacions, preveu noves possibilitats.

–       Aprèn sobre maternitat: embaràs, part, temes educatius … t’ajudarà a estar millor posicionada.

–       Reforça els teus vincles: socialitza’t, comparteix temps amb altres persones fomentant relacions de confiança. Comparteix les teves preocupacions i busca ajuda si cal.

–       Posa límits a la teva autoexigència. Recorda que la mare perfecta no existeix.

–       Mantén un estil de vida saludable: descansa tot el possible, menja equilibradament, practica exercici físic segons recomanacions mèdiques, pren-te les coses amb calma, mantingues horaris regulars, elimina cafè, alcohol, tabac,…

–       Ves a classes de preparació a la maternitat. Ajudaran a reduir l’angoixa de el part i del postpart.

–       Busca temps per a tu i fes coses que et resultin satisfactòries.

–       Entrena noves tècniques: Meditació, relaxació, musicoteràpia, mindfulness, ioga, etc. poden ser de gran ajuda.

–       Aprèn a delegar. No tens per què ocupar-te absolutament de tot.

–       Crea xarxa: relaciona’t amb altres futures mares abans de el part i després. Compartir inquietuds amb persones que passen per situacions similars pot enriquir la pròpia experiència.

 

Conceptum Fertilitat compta amb un equip mèdic d’especialistes en psicologia i obstetrícia. Sabem l’important que és per a tu el teu embaràs. Sempre estem a la teva disposició!

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita