Només 40 anys després del naixement de Louise Brown el 1978, la primera “nena proveta” del món, més de 8 milions de nens i nenes han nascut gràcies a les tècniques fecundació in vitro i altres tractaments avançats de fertilitat al món. T’expliquem el passat, present i futur de la Reproducció Assistida en aquest article.
Els orígens
El primer embaràs mitjançant les tècniques de reproducció assistida va ser l’any 1973, gràcies a la feina de l’equip de Monashen. No obstant, la gestació va durar tot just unes poques setmanes. No va ser fins el 25 de juny de 1978 que, al Regne Unit, es va aconseguir el primer naixement del primer nadó proveta, Louis Brown, gràcies a la tasca dels doctors P. Steptoe i Robert G. Edwards.
- Només 6 anys després, a Espanya, va néixer Victòria Anna, considerat el primer naixement mitjançant les tècniques de fecundació in vitro. Va ser el 12 de juliol de 1984 a Barcelona.
- A la dècada dels 80, es van començar a concretar els primers protocols d’estimulació ovàrica, desenvolupar tècniques de criopreservació de gàmetes i embrions, i a realitzar els primers cicles de donació de gàmetes.
- A la dècada dels anys 90, que va aparèixer la tècnica de microinjecció intracitoplasmàtica d’espermatozoides (ICSI) i el diagnòstic genètic pre-implantacional (PGT), amb l’objectiu de solucionar problemes d’infertilitat com els factors masculins severs o les malalties genètiques hereditàries.
La Reproducció Assistida avui
Actualment mitjançant les tècniques de reproducció assistida, pots solucionar la gran majoria de problemes de fertilitat com ara: factors masculins severs, anovulació, obstrucció de les trompes de Fal·lopi, endometriosi, infertilitat idiopàtica o d’origen desconegut, edat materna avançada, alteracions genètiques hereditàries i preservació de la fertilitat per causa social o mèdica.
A més, actualment hi ha diversos tipus de protocols d’estimulació ovàrica i cada un d’ells s’ha optimitzat per millorar la comoditat de les pacients. Els processos de punció fol·licular i transferència embrionària s’han convertit en dos processos molt àgils i res traumàtics.
- Amb l’aparició de la vitrificació, la criopreservació d’embrions i de gàmetes femenins ofereix taxes d’èxit similars als cicles en fresc.
- Les tècniques d’ICSI i PGT s’han convertit en tècniques de rutina al laboratori.
- També s’ha millorat les condicions de cultiu dels embrions gràcies a la millora dels mitjans de cultiu i de l’aparició dels incubadores amb sistema Time-Lapse, podent tenir-los en observació fins dia 5 o 6 del seu desenvolupament.
El futur de la Reproducció Assistida
Les clíniques i els especialistes en fertilitat ens adaptem als nous perfils de pacients que vénen als nostres centres perquè li aportem una solució als seus problemes amb un tracte personalitzat, familiar i d’alta qualitat. Som conscients que ens trobem davant d’una societat dinàmica on van apareixent noves estructures familiars i es va retardant cada vegada més la maternitat.
- Necessitats diverses. Dones sense parella masculina o amb parella del seu mateix sexe, problemes de baixa resposta ovàrica, avortaments recurrents o fallades d’implantació requereixen protocols específics que proporcionin les màximes taxes d’èxit per aconseguir un embaràs.
- Noves tècniques. S’estan posant a punt noves tècniques per a una millor selecció i augment de la qualitat espermàtica, tècniques no invasives per seleccionar els millors embrions, PGT embrionari en estadis avançats, valoració embrionària mitjançant intel·ligència artificial, etc.
Les Reproducció Assistida a Espanya
A Espanya som líders i uns referents a nivell mundial en l’àmbit de la reproducció assistida, gràcies a la Llei 14/2006 de Reproducció Humana Assistida. A més, a Conceptum Fertilitat comptem amb un prestigiós equip multidisciplinari: ginecòlegs, embriòlegs, genetistes, uròlegs, infermeres, anestesistes, psicòlegs i assistents de pacients. I tots treballem per a un únic objectiu: atendre’l de manera personalitzada i amb les millors garanties de seguretat, fent de el viatge a la maternitat un camí senzill i gratificant.
No dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres. A #ConceptumFertilitat estarem encantats d’ajudar-te!