L’ús de tractaments tòxics gonadals per tractar el cà ncer infantil poden comprometre la fertilitat i capacitat reproductiva dels nens i adolescents. En aquests casos, la preservació de la fertilitat pot ser la solució de cara a la formació d’una famÃlia en el futur. Però coneixes totes les opcions que existeixen a dia d’avui? T’ho expliquem a continuació.
Els avenços del tractament contra el cà ncer han experimentat un augment significatiu de les taxes de supervivència, que a dia d’avui i per a la població pedià trica són superiors al 70%. No obstant això, un dels efectes secundaris tardans de qualsevol tractament oncològic és l’alteració de la capacitat reproductiva, i pot tenir un gran impacte en la qualitat de vida dels supervivents. En els últims anys el desenvolupament de noves tècniques de reproducció assistida, entre les que s’inclou la criopreservació de l’escorça ovà rica, ha obert un camà esperançador en alguns subgrups de població, que fins a la data comptaven amb escasses possibilitats per a preservar la seva fertilitat davant la administració d’un tractament tòxic gonadal.
No obstant això, les opcions de criopreservació de la fertilitat no són sempre les mateixes, sinó que aquesta variarà en base a diferents factors com l’edat, el gènere, el nivell de desenvolupament dels carà cters sexuals secundaris i el moment en què es requereix iniciar el tractament antineoplà stic. Aixà doncs, l’objectiu d’aquest article és servir de guia sobre les diferents opcions de preservació de la fertilitat disponibles abans del tractament contra el cà ncer. Aquestes opcions depenen del tipus de cà ncer que tingui i de les seves preferències personals. Molts d’aquests mètodes encara estan sent estudiats pels metges i investigadors i és possible que no estiguin disponibles per a tots els pacients.
És altament recomanable que tots els pacients amb cà ncer i els pares o tutors de nens amb cà ncer analitzin el risc d’infertilitat i les opcions de preservació de la fertilitat amb els seus metges el més aviat possible abans de començar el tractament contra el cà ncer. Si té interès a preservar la fertilitat, ha de sol·licitar una derivació a un especialista en reproducció, encara que no sap si vol tenir fills en el futur.
Preservació de fertilitat per a les dones amb cà ncer
– Criopreservació d’oòcits. És la prà ctica més comuna en la prà ctica clÃnica actual. La se sotmet a un procés de FIV, es recullen els òvuls i aquests són vitrificats fins al moment del seu ús. Aquesta tècnica serà útil només en aquelles nenes que hagin arribat a la pubertat prèviament a l’inici del tractament.
– Criopreservació d’embrions. La pacient se sotmet a un procés de FIV, s’obtenen els òvuls, s’inseminen amb semen de parella o donant i es congelen els embrions. Cal tenir en compte que, en aquesta tècnica, un cop generats els embrions no es podrà canviar la genètica del ‘factor masculà en el futur.
– Ovaripèxia o transposició ovà rica. Aquesta tècnica consisteix a traslladar quirúrgicament els ovaris a una altra part de el cos allunyada de la zona on rep la radioterà pia local.
– Criopreservació de teixit ovà ric. El teixit ovà ric congelat pot col·locar novament al cos després del tractament contra el cà ncer i fer que recuperi la seva activitat productora d’òvuls. Ja són diversos els casos de nascuts vius procedents de teixit ovà ric criopreservat. Aquesta tècnica serà útil en aquelles nenes que no hagin arribat a la pubertat prèviament a l’inici del tractament.
– Supressió ovà rica. Consisteix en l’ús de determinades hormones per aturar el funcionament dels ovaris. Aquesta tècnica està encara en investigació i, tot i les discrepà ncies que hi ha entre els investigadors, els assaigs clÃnics continuen.
Preservació de fertilitat per als homes amb cà ncer
– Criopreservació d’esperma. Aquesta tècnica també és coneguda com a banc d’esperma. És un mètode efectiu per a la preservació de la fertilitat i que es realitza amb freqüència en la prà ctica dià ria dels laboratoris de reproducció assistida. Inclou la congelació i l’emmagatzematge d’esperma. És millor si es realitza abans de començar el tractament, ja que hi ha més risc de produir dany genètic a l’esperma obtingut una vegada que va començar el tractament. Aquesta tècnica serà útil només en aquells nens que hagin arribat a la pubertat prèviament a l’inici del tractament.
– Criopreservació de teixit testicular. Aquesta tècnica es troba encara en fase experimental. Aquest mètode consisteix en l’extracció, la congelació i l’emmagatzematge de teixit testicular que després pot col·locar-se novament en el cos després del tractament contra el cà ncer. Seria el tractament indicat per a aquells nens que encara no han arribat a l’etapa de la pubertat prèviament a l’inici del tractament.
Preservar a temps pot salvar el teu futur reproductiu. Els assumptes relacionats amb la futura fertilitat i el fet de prendre decisions sobre com preservar la fertilitat són estressants per a moltes persones. Pot parlar amb els nostres especialistes per rebre un assessorament o altres tipus d’ajuda per enfrontar aquests desafiaments. A Conceptum Fertilitat estarem encantats d’ajudar-te.Â