fbpx

La punció ovàrica: què succeeix abans, durant i després

La punció ovàrica es tracta d’un dels passos crucials en un tractament de FIV. En aquest article explicarem els passos que se segueixen per dur a terme la punció fol·licular, així com els possibles efectes secundaris i altres aspectes que s’han de tenir en compte.

Punció fol·licular: pas a pas

La punció fol·licular, també anomenada punció ovàrica, consisteix en el procés quirúrgic a partir del qual es realitza l’extracció dels oòcits presents en els líquids fol·liculars de l’ovari. Amb aquesta finalitat, s’introdueix una sonda ecogràfica via transvaginal que porta una guia a través de la qual s’introdueix una agulla de punció fol·licular connectada a un sistema d’aspiració al buit. A través del control ecogràfic es visualitza l’ovari i l’agulla, s’accedeix al fol·licle i s’aspira el líquid fol·licular, on es troba immers l’oòcit.

La intervenció se realitza sota anestèsia general suau o sedació i té una durada aproximada d’entre 15 i 20 minuts.  El ginecòleg/a serà qui realitzi la punció ovàrica. Prèviament a l’aspiració s’ha d’haver realitzat una estimulació ovàrica per comptar amb el major nombre possible d’oòcits.

Els líquids fol·liculars obtinguts durant la punció fol·licular són transportats immediatament al Laboratori de FIV, on passen a disposició de l’embriòleg/a. Serà l’embriòleg/a qui observarà i valorarà cadascun dels oòcits i les cèl·lules fol·liculars que l’envolten i els classificarà segons el grau de maduració. Posteriorment, es distribueixen en plaques de cultiu apropiades que es mantindran a condicions òptimes de temperatura, humitat i gasificació fins al moment de la inseminació.

Després de l’aspiració de tots els fol·licles madurs, la pacient desperta de la sedació i és traslladada a l’habitació, on roman en repòs uns minuts. El repòs després de la punció ovàrica és senzill: després de comprovar que tot està bé i que no hi ha cap complicació, la pacient pot tornar a casa.

És habitual estar cansada i una cosa dolorida el mateix dia de la punció. El dolor de la punció ovàrica no dura gaire, l’endemà es podrà seguir amb les rutines diàries.

Tenint això en compte, podem dir que els passos principals de la punció ovàrica són: (1) Ingrés de la pacient; (2) Administració de l’anestèsia sedativa; (3) Obtenció del contingut fol·licular mitjançant aspiració eco guiada; (4) Trasllat a l’habitació; (5) Repòs i recuperació; (6) Volta a casa i descans; (6) Efectes secundaris de la punció ovàrica.

Possibles efectes secundaris

Com hem comentat, es tracta d’una intervenció molt ràpida i senzilla.  No obstant, al requerir-se sedació intravenosa, és possible que la pacient, després de despertar dels efectes anestèsics, senti malestar, cansament o lleuger mareig. La baixada de la tensió, així com els vòmits poden ocórrer, però són efectes poc comuns. De la mateixa manera, l’aparició d’hemorràgia, infecció o lesió dels òrgans pèlvics són símptomes esporàdics que ocorren en situacions molt puntuals.  Tot i que es tracta d’efectes suaus que no solen complicar-se ni donar lloc a grans mals, és fonamental que la pacient els conegui. D’altra banda, per evitar que s’esdevinguessin, els especialistes han de realitzar un bon estudi de la pacient, tant a nivell reproductiu com pel que fa a al·lèrgies i altres aspectes relacionats amb la seva salut general.

Consells i recomanacions per a la punció ovàrica

Perquè la punció ovàrica transcorri amb normalitat i sense complicacions, es recomana seguir les següents indicacions:

  • Acudir en dejú a la intervenció o, almenys, no haver menjat ni begut res durant les 6 hores prèvies a l’operació.
  • Acudir acompanyada al centre. Aquest consell es dona perquè, en realitzar la punció sota anestèsia, és possible que la dona se senti marejada o desorientada després d’aquesta.
  • Realitzar repòs relatiu el mateix dia en què es duu a terme la punció fol·licular i evitar activitats intenses els dos o tres dies posteriors.
  • Prendre ibuprofè unes hores després de la punció per desinflamar l’ovari i reduir el dolor.
  • No portar joies, maquillatge, pinta-llavis ni perfum a la intervenció. A més, es recomana acudir amb roba còmoda.
  • Un altre aspecte important que s’ha de conèixer és que la regla posterior a la punció fol·licular pot retardar-se o avançar-se a causa de la medicació hormonal administrada.
  • D’altra banda, la dona ha de tenir en compte que els dies previs a la intervenció és habitual sentir molèsties i pesadesa al ventre a causa de l’augment de mida de l’ovari.

A Conceptum Fertilitat realitzem l’estimulació ovàrica suau per obtenir òvuls de més qualitat i millorar les taxes d’èxit. Això ens permet reduir la durada, així com els possibles riscos de la punció fol·licular. Estàs llesta per ser mamà? T’esperem!

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita