Actualment, el 47% dels cicles de fecundació in vitro (FIV), amb independència de la procedència dels òvuls, es realitza a pacients d’entre 35 i 39 anys,el grup majoritari. No obstant, el 68% de les FIV amb donació d’òvuls és en pacients majors de 40.
La reproducció sexual va començar fa almenys 1.200 milions d’anys, molt abans que aparegués la primera forma de vida multicel·lular a la Terra. I, encara que la reproducció asexual és la forma més eficient de generar descendència, en la majoria dels vertebrats és la reproducció sexual la que predomina, a causa de la variabilitat genètica que aquesta genera i la selecció natural.
Eficiència reproductiva
Actualment hi ha més de 7.600.000.000 d’éssers humans a tot el planeta. Aixà que costa creure que la nostra espècie sigui una de les que pitjor es reprodueix. Però és aixÃ. Comparativament, ens reproduïm poc i d’una manera poc eficient. I la prova és que en el rà nquing de fecunditat del regne animal ocupem un dels últims llocs, malgrat que a diferència d’altres animals, podem practicar sexe cada dia i en qualsevol època de l’any.
L’ésser humà , en comparació amb altres éssers vius, té cicles ovà rics i temps de gestació més llargs, aixà com un nombre de nadons per dona relativament baix.
Fertilitat natural de la dona
La dona neix amb una reserva ovà rica predeterminada i va disminuint amb l’edat, sobretot a partir dels 38 anys, però no només això, sinó que també disminueix la qualitat cromosòmica dels òvuls, donant lloc a òvuls genèticament anormals, i com a conseqüència, la taxa d’embarà s és menor i la taxa d’avortament és més gran. Per aquest motiu, el resultat final reflecteix una taxa de fecunditat natural molt baixa.
Evolució demogrà fica
En els últims 60 anys, s’ha produït una reducció significativa de l’Ãndex de fecunditat mundial. D’altra banda, a Espanya tenim pocs fills, la mitjana és de 1.31 fills per dona i la taxa de reemplaçament generacional és de 2.1 fills per dona; és a dir, neixen menys dels que se’n van. A més, Espanya té l’edat mitjana de les dones de les més altes del món, amb una mitjana de 32.6 anys, per tant, tenen fills tard. Aquest fet difereix molt entre les dones espanyoles i les dones estrangeres.
Aquest retard de la maternitat comporta unes conseqüències positives i negatives.
Aspectes positius de l’endarreriment de la maternitat
- Els anticonceptius permeten planificar el nombre de fills desitjats i el millor el moment de la maternitat, i separar la sexualitat de la reproducció.
- Facilitar l’accés a carreres professionals i la incorporació de la dona a el món laboral.
- Major maduresa per a la maternitat.
Aspectes negatius de l’endarreriment de la maternitat
- La pèrdua del potencial reproductiu a causa de l’edat. El que es coneix com el “rellotge biològic”.
- Més patologies ginecològiques associades a l’edat materna avançada: endometriosi, miomes, cà ncer, etc.
- Menys fills per unitat familiar.
- Envelliment de la població.
Però a què es deu aquest retard de la maternitat?
El retard de la maternitat es deu en gran part a la revolució dels mètodes anticonceptius, que van aparèixer en l’any 1960, però aquesta no és l’única raó. Altres motius són: canvis unitats familiars, aparició de noves estructures familiars, i canvis i incertesa econòmica i social.
Conclusió i debat
El retard de la maternitat i tots aquests canvis demogrà fics i socials, a la llarga, generen una reducció considerable del nombre de dones en edat fèrtil. Cal recórrer cada vegada més a tècniques de reproducció assistida perquè puguin complir el seu desig de ser mares.
I encara que la concepció natural és més barata i divertida, veient quina és la tendència de la població i l’increment de l’esperança de vida, suposant que en un futur visquem 200 anys i la població es vulgui reproduir més tard, llavors:
- Fins quan ens seguirem reproduint de forma natural?
- Seran les tècniques de reproducció assistida l’única alternativa per a poder reproduir-se o seguirà sent un mètode d’elecció pròpia?
- Quin futur reproductiu ens espera?
Estarem encantats d’escoltar i llegir les teves opinions. Fés-nos arribar qualsevol dubte, pregunta o comentari a través de les nostres xarxes socials, visita’ns o truca’ans. Posa’t en contacte amb nosaltres!Â