El terme embarà s bioquÃmic és desconegut per a molts i dóna lloc a una gran quantitat de preguntes a les nostres pacients i/o parelles. Com ara: què és?, quines conseqüències té?, a què es deu?, suposa un problema per aconseguir un nou embarà s?, quan es pot tornar a intentar? T’ho responem tot en aquest article.
Algunes vegades passa que hem de trucar a les nostres pacients per informar del resultat d’un tractament de fecundació in vitro, els informem que l’analÃtica de la beta-hCG ha sortit positiva, però que les notÃcies no són bones i que les probabilitats que l’embarà s arribi a terme són Ãnfimes. Aquesta situació és difÃcil de gestionar a des del punt de vista emocional i sol deixar una sensació agredolça a les nostres pacients i/o parelles, que els resulta realment difÃcil entendre el que està succeint.
I és que, si realment el test d’embarà s ha donat positiu, per què no hi ha bones notÃcies? I si no hi ha bones notÃcies, ¿per què s’ha de seguir prenent la medicació? Doncs bé, anem a tractar d’explicar-ho tot amb detall a continuació.
Què és l’embarà s bioquÃmic?
Un embarà s bioquÃmic (també conegut com avortament bioquÃmic o micro-avortament), és un avortament precoç que succeeix al cap de pocs dies de produir-se la implantació de l’embrió. És a dir, el que realment ha passat, és que s’ha produït implantació embrionà ria a l’úter. És llavors quan es comença a sintetitzar l’hormona beta-hCG (gonadotropina coriònica humana) i, per aquesta raó, la prova d’embarà s surt positiva. No obstant això, l’embrió implantat ha deixat d’evolucionar uns dies després i l’embarà s mai arriba a visualitzar ecogrà ficament.
Causes de l’embarà s bioquÃmic
Identificar quina és la causa exacta que ha provocat la interrupció de el desenvolupament embrionari és difÃcil, pel fet que les restes embrionaris són eliminats amb la regla i no poden ser analitzats. No obstant això, es coneix que algunes de les raons poden ser les següents:
- Anomalies anatòmiques en l’úter de la mare.
- Problemes hormonals.
- Alteracions genètiques en l’embrió després de la seva fecundació.
- Alteracions genètiques en l’òvul o espermatozoide.
- Estils de vida dels pares poc saludables i estrès.
SÃmptomes de l’embarà s bioquÃmic
Els sÃmptomes més habituals són el dolor abdominal, l’expulsió de coà guls amb la menstruació, petites contraccions i mal d’esquena. No obstant això, poden no presentar sÃmptomes clars a causa de l’escà s temps de gestació. A més, pot succeir que aquests sÃmptomes es confonguin amb l’arribada de el perÃode menstrual.
Embarà s bioquÃmic i tractaments de FIV
És un error comú associar l’embarà s bioquÃmic a un problema originat per un tractament de fertilitat. Els avortaments bioquÃmics es donen tant en embarassos naturals com en embarassos procedents de cicles de FIV. La diferència està en la percepció d’aquests micro-avortaments, ja que en un embarà s bioquÃmic natural és més probable que aquest passi desapercebut al no realitzar cap test d’embarà s i sol confondre amb un retard en el perÃode menstrual. Mentre que, les pacients que se sotmeten a un tractament de fertilitat coneixen més sobre els embarassos bioquÃmics ja que es realitzen un test d’embarà s a les 2 setmanes post transferència dels embrions. De manera que el primer test surt positiu en nivells de beta-hCG però, a fer-se un segon test de confirmació uns dies més tard, es descarta l’embarà s.
Dades importantsÂ
És important tenir en compte que després d’un embarà s bioquÃmic no cal prendre cap medicació o realitzar un raspat. El cicle menstrual torna a la seva normalitat 1 o 2 setmanes després, sempre que els nivells de beta-hCG i progesterona en la sang tornin als seus valors basals. Finalment, cal tenir en compte que un embarà s bioquÃmic no disminueix les possibilitats d’aconseguir una nova gestació o embarà s. De manera que, un cop el cicle menstrual es reprèn, es pot intentar un nou embarà s passades dues menstruacions. No obstant, és recomanable consultar-ho amb un especialista i seguir les seves indicacions sobre la base de les possibles causes que l’hagin originat i la situació emocional de la parella.
A Conceptum Fertilitat comptem amb un gran equip d’especialistes en el tema que t’ajudaran a compleix el teu somni de ser mare. Visita’ns ja!Â