fbpx

Melanoma, càncer de pell i embaràs: tot el que has de saber

Els investigadors estimen que prop d’un terç dels càncers amb melanoma, la forma més perillosa de càncer a la pell, es diagnostiquen en dones durant la seva vida reproductiva. En homenatge al Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell us expliquem tot el que heu de saber sobre el melanoma, el càncer de pell i l’embaràs.

Atès que la dona actual ha endarrerit l’edat per a l’embaràs fins després dels 30 i 40, i el melanoma és el càncer més comú entre els adults joves de 25 a 30 anys, cada cop més s’observa que la dona s’enfronta al fet de desenvolupar melanoma durant o després de l’embaràs

En primer lloc, hem d’aclarir conceptes claus:

Què és el càncer de pell?

És el càncer més freqüent en l’ésser humà . Hi ha diversos tipus de càncer cutani, els més usuals són:

  • Els epiteliomes cutanis que són tumors malignes originats a l’epidermis (capa més superficial de la pell) i/o els seus annexos (fol·licles pilosebacis i glàndules sudorípares).

Els més freqüents són el carcinoma de cèl·lules basals o epitelioma basocel·lular i el carcinoma de cèl·lules escamoses o epitelioma espinocel·lular . Aquests dos no s’associen a l’embaràs perquè tenen lloc en persones d’edat avançada.

  • L’altre tipus de càncer cutani és el melanoma maligne .

Què és el melanoma maligne?

El melanoma és un càncer que s’origina en els melanòcits, que són unes cèl·lules que produeixen melanina (pigment que absorbeix els raigs UV). Els melanòcits es localitzen a la pell, els ulls, el sistema nerviós central i les mucoses.

Com que la majoria de les cèl·lules del melanoma continuen produint melanina, els tumors tipus melanoma usualment són de color cafè o negre. No obstant això, alguns melanomes no produeixen melanina i poden lluir del color de la pell, rosats, vermells, morats, blaus o blancs.

El melanoma és la forma més perillosa del càncer de pell . En el seu estat avançat, pot causar fins i tot la mort. Afortunadament, és rar que el melanoma es presenti sense previ avís, és per això que és important aprendre a identificar-lo a temps .

Hi ha alguna relació entre el melanoma i l’embaràs?

La literatura actual és molt clara per determinar que l’embaràs abans, durant o després d’un melanoma no altera la supervivència. L’únic factor real i consistent que influeix en el pronòstic d’un melanoma primari a l’embaràs és l’etapa en què es diagnostica.

El pronòstic depèn de l’espessor del tumor, i per tant del seu potencial per produir metàstasi (enviar cèl·lules a distància de la localització del tumor). Per tant, no cal diferir mai l’extirpació d’una lesió pigmentada sospitosa, encara que la dona estigui embarassada.

Quin és el risc per al nadó en un embaràs complicat pel melanoma matern?

Les metàstasis al nadó ocorren només a les embarassades per disseminació via sanguínia, però això és molt rar que es presenti. No obstant això, si la mare té melanoma metastàtic, les possibilitats de transmissió són del 20-25%.

En el moment del part és important que el pediatre faci una revisió completa al nadó i que el ginecòleg enviï al laboratori la placenta i el cordó umbilical perquè siguin analitzats al microscopi buscant cèl·lules tumorals.

Quan es pot embarassar una dona després d’un tractament per a melanoma?

El consell general dels metges és que cal esperar de 2 a 3 anys per a les lesions de no més d’1 mm i 5 anys per a les lesions més grans. Això té a veure amb el temps que, generalment, apareixen les recurrències. Això pot variar depenent de l’edat de la dona i el temps que li queda de reproducció, la seva salut en general i el seu desig.

Hi ha una relació entre el melanoma i l’ús d’anticonceptius?

Els primers estudis que es van fer parlaven de l’elevació del risc de patir melanoma quan hi havia una dosi elevada d’anticonceptius, però actualment aquesta teoria s’ha refutat negant aquesta relació.

Esperem haver resolt els teus dubtes, si no, pots contactar amb els nostres especialistes, que estaran encantats d’ajudar-te. Cuida la teva pell, cuida el teu nadó!

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita