fbpx

Mètodes Anticonceptius Hormonals: quins hi ha, quins són els seus avantatges i desavantatges

Quan es tracta de planificar la família i prendre decisions informades sobre la contracepció, els mètodes anticonceptius hormonals han demostrat ser una opció popular i eficaç per a moltes persones.

Aquests mètodes utilitzen hormones sintètiques per prevenir l’ embaràs interferint amb els processos naturals del cos. En aquest article, explorarem en detall els avantatges i desavantatges dels mètodes anticonceptius hormonals, destacant diferents tipus i exemples de cadascú.

Avantatges dels Mètodes Anticonceptius Hormonals

  • Alta Eficàcia: Els mètodes anticonceptius hormonals són coneguts per la seva alta taxa d’ eficàcia en la prevenció de l’ embaràs quan s’ usen correctament. Aquests mètodes funcionen de manera consistent i predictible.
  • Regulació del Cicle Menstrual: Alguns mètodes hormonals, com les píndoles anticonceptives, poden ajudar a regular el cicle menstrual, reduint el dolor i els símptomes de la síndrome premenstrual.
  • Control de l’Acne: Alguns mètodes hormonals també poden millorar la qualitat de la pell en reduir la producció de sebo, la qual cosa pot ser beneficiós per a les persones que lluiten contra l’acne.
  • Reducció del Sagnat Menstrual: Alguns mètodes hormonals, com el dispositiu intrauterí (DIU) alliberador d’hormones, poden disminuir la quantitat i durada del sagnat menstrual.

Tipus i Exemples de Mètodes Anticonceptius Hormonals

  1. Píndoles Anticonceptives: Aquestes píndoles contenen hormones sintètiques (estrogen i progestina) que inhibeixen l’ovulació i espessen el moc cervical per dificultar el pas dels espermatozoides. Exemples inclouen les píndoles combinades i les mini píndoles.
  2. Pegats Anticonceptius: S’ apliquen directament sobre la pell i alliberen hormones al torrent sanguini. Un exemple és el parxís que es canvia setmanalment.
  3. Anell Vaginal: Aquest petit anell es col·loca a la vagina i allibera hormones directament a l’úter. Es reemplaça mensualment.
  4. Injeccions Anticonceptives: Les injeccions d’ hormones s’ administren cada 1 a 3 mesos i prevenen l’ ovulació.
  5. Implants Subcutanis: Petits dispositius implantats sota la pell alliberen hormones gradualment durant diversos anys per prevenir l’embaràs.
  6. DIU amb hormones: Dispositiu intrauterí en forma de T que usen l’hormona progestina per protegir-te contra embarassos.

Desavantatges dels Mètodes Anticonceptius Hormonals

  • Efectes Secundaris: Algunes persones poden experimentar efectes secundaris, com canvis en l’ estat d’ ànim, nàusees, sensibilitat en els sis i canvis en l’ apetit.
  • Necessitat d’ Ús Regular: Alguns mètodes requereixen un ús constant i regular, com les píndoles diàries, la qual cosa pot ser un desafiament per a algunes persones.
  • Requereix Recepta Mèdica: La majoria dels mètodes hormonals requereixen una recepta mèdica i una consulta amb un professional de la salut.
  • No Protegeix contra ETS: Els mètodes hormonals no protegeixen contra les malalties de transmissió sexual (ETS). És important combinar-los amb l’ ús de condons per a una protecció completa.

Així doncs, és important tenir en compte que els mètodes anticonceptius hormonals ofereixen una sèrie d’ avantatges, com alta eficàcia i regulació del cicle menstrual. Tanmateix, també venen amb desavantatges, com a possibles efectes secundaris i la necessitat d’ un ús regular. L’ elecció del mètode anticonceptiu hormonal adequat depèn de les preferències individuals i la consulta amb un professional de la salut. En comprendre els avantatges i desavantatges d’ aquests mètodes, les persones poden prendre decisions informades sobre la seva salut sexual i reproductiva. Si estàs considerant la contracepció hormonal, és recomanable parlar amb un professional de la salut per determinar la millor opció per a tu.

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita