fbpx

Nova Llei d’Avortament a Espanya: punts clau i tot el que has de saber

El Consell de Ministres d’Espanya va aprovar el 17 de maig de 2022 una reforma a la llei orgànica vigent des del febrer del 2010, que amplia els drets sexuals, reproductius i menstruals, donarà fàcil accés a anticonceptius, educació sexual primerenca i avortaments lliures, entre altres coses. T’expliquem amb tot detall la nova llei de l’avortament a Espanya.

El primer pas de la nova legislació no sols introdueix novetats sobre la interrupció voluntària de l’embaràs. Sinó que també novetats destaquen les baixes per incapacitat o el permís retribuït a partir de la setmana 39 de gestació. Si bé la llei va introduir diversos canvis, alguns van quedar fora del text final, com ara la reducció de l’IVA dels productes sanitaris.

Canvis a l’avortament

La normativa de l’avortament a l’Estat espanyol es modificarà en diversos àmbits. El canvi principal interpel·la directament al dret a l’avortament dels menors. Amb l’aprovació de la llei, les menors de 16 i 17 anys podran avortar sense necessitar el permís dels pares. Es tracta d’un canvi que persegueix fer enrere la reforma que va fer el PP de la llei de l’avortament, que obliga les menors de 18 anys a comptar amb el permís patern per poder interrompre el seu embaràs.

A banda de facilitar l’accés a l’avortament a les joves de 16 i 17, també es vol fer més accessible als centres públics. En els darrers anys, a molts territoris de l’Estat espanyol l’accés a l’avortament en un centre públic es veia molt limitat, limitant per extensió el dret al lliure accés d’aquest dret. Tot es revertirà amb la nova normativa, ja que preveu garantir que les dones puguin accedir a l’avortament al centre públic més proper al seu domicili, per a això es crearà un registre d’objectors de consciència que permeti organitzar els serveis.

Hi ha més novetats a la legislació de l’avortament. Una de molt destacada és que s’eliminin els tres dies de reflexió obligatoris que s’imposava a les dones que volien avortar. La llei també inclou baixa incapacitant per interrupció voluntària de l’embaràs i s’hi incorpora la provisió d’assistència i acompanyament integral i especialitzada en els casos d’interrupció de l’embaràs.

Baixa per menstruació

Amb la nova llei de l’avortament, l’Estat espanyol es convertirà al primer país europeu i dels pocs del món que reconegui els permisos menstruals. La normativa permetrà a les persones que tinguin regles molt doloroses demanar una baixa, els dies de la qual no estan fixats pel text legislatiu. Ha estat un dels aspectes més controvertits de la nova llei. Dins del mateix Govern, hi havia veus que assenyalaven que la mesura estigmatitzaria les dones. Tot i això, des del ministeri d’Igualtat s’ha reivindicat que no cal banalitzar el dolor de les dones, que pot arribar a ser incapacitant. Aquesta baixa serà finançada 100% per l’Estat.

Gestació subrogada: violència reproductiva

La nova llei és molt clara: es reconeix la gestació per substitució (ventres de lloguer) com una forma de violència contra les dones. No és l’única violència reproductiva que reconeix la legislació. També s’hi inclouen l’esterilització forçosa per a les dones amb discapacitat o l’embaràs i l’avortament forçós.

Canvis al permís per embaràs

Inicialment, es pretenia aprovar un permís retribuït per a les embarassades que comencés la setmana 36 de gestació. Tot i això, les negociacions amb el Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social han acabat amb un permís a partir de 39 setmanes, una concessió a mitges que ha hagut de fer Igualtat.

L´IVA en productes d´higiene íntima femenina

L’establiment d’un IVA super-reduït per a productes d’higiene menstrual no estarà inclòs a la llei de l’avortament, tot i ser una mesura que formava part de l’acord de coalició. El ministeri d’Hisenda prefereix que aquesta reducció entri a través d’uns pressupostos i no pas una llei. Per la seva banda, Igualtat ha reconegut que li hauria agradat que s’hagués inclòs aquesta mesura a la llei de l’avortament, però ha deixat clar que el lluitarà perquè estigui aprovat aquesta legislatura, encara que no estigui en aquesta llei.

Tens més preguntes per resoldre? No dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres.

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita