fbpx

Practicar esport: ¿millora o perjudica la fertilitat?

Sovint es creu que estar en forma o tenir un bon aspecte físic equival necessàriament a estar sa i ser més fèrtil, però no és així. El que passa és que, generalment, les persones que practiquen esport i tenen cura del seu aspecte físic tendeixen, també a cuidar la seva salut, i una persona sana, en principi, no ha de presentar problemes de fertilitat. A continuació veurem com no sempre és així!

L’esport ens ajuda a relaxar-nos i destensar-nos del dia a dia, però com gairebé tot a la vida s’ha de fer amb moderació. Encara que creguem que com més exercici practiquem estarem més carregats de vitalitat, no és del tot cert, ja que practicar-ho de forma intensiva pot ser fins i tot contraproduent i portar certs problemes o riscos associats, entre altres qüestions, a la infertilitat.

Per començar, la pregunta del milió:

Quins beneficis té la pràctica d’exercici sobre la fertilitat?

Practicar exercici de forma regular té efectes beneficiosos a nivell cardiovascular, metabòlic, endocrí i neurològic: afavoreix la circulació, protegeix el cor, manté a ratlla el colesterol, augmenta la resistència física, enforteix els ossos i els músculs i ajuda a controlar el pes corporal i els nivells de sucre a la sang. També redueix l’estrès, millora la qualitat de la son i l’estat d’ànim. Tot això es tradueix en una millora de l’estat físic que afavoreix el bon funcionament del nostre organisme i augmenta el nostre benestar personal, cosa que indirectament afavoreix l’activitat reproductora. Però això no vol dir que una persona que faci exercici de forma regular sigui molt més fèrtil que una altra. La clau de la fertilitat és l’edat i la bona salut del sistema reproductiu.

Així doncs, se sap que el sedentarisme no és un bon aliat de la fertilitat, ja que pot originar l’obesitat, enemic fidel de la fertilitat. Nombrosos estudis indiquen que les dones que presenten un cert grau d’obesitat tenen gairebé el triple de problemes per quedar embarassades, ja sigui de manera natural o assistida, que les dones que no pateixen aquest problema de pes.

Aquestes qüestions també són importants per a l’home, ja que l’exercici i no portar una vida sedentària augmenta considerablement la qualitat del semen. L’obesitat en els homes també és un factor de risc, i no només per desenvolupar diabetis o hipertensió, sinó també per disfunció erèctil, ja que pot causar alteracions o provocar un desequilibri hormonal androgènic que pot afectar la funció erèctil. Però això sí, l’exercici sempre s’ha de fer de manera moderada.

Quines són les conseqüències principals de practicar esport de forma intensiva?

En dones pot retardar l’aparició de la regla o provocar irregularitats menstruals. Això és perquè en situacions en què el nostre organisme ha de fer un esforç intensiu, que requereix una major despesa energètica, es produeix una alteració a nivell de l’hipotàlem (que regula el funcionament dels ovaris), que elimina el procés de l’ovulació , el que es tradueix en una amenorrea (manca de regla). Per això és freqüent que les dones que practiquen gimnàstica rítmica des de nenes, o altres activitats esportives a nivell de competició que requereixen un gran esforç i entrenament intensiu, triguin més a assolir la pubertat o presentin irregularitats menstruals.

D’altra banda, en homes alguns esports poden resultar molt contraproduents. Els moviments bruscos poden originar microtraumatisme als testicles provocant el varicocele, inflamació de les venes de l’escrot que poden causar la infertilitat. Aquesta patologia és el motiu més comú d’esterilitat en homes. Els esports amb més riscos d’originar aquest problema són el futbol, ​​el running i, especialment, el ciclisme pel constant fregament de l’escrot amb el selló.

Aleshores, és incompatible realitzar una activitat esportiva intensa si volem ser mares o estem realitzant un tractament de FIV?

No és incompatible, però cal saber escollir el tipus d’activitat física, adequar el temps i la intensitat, i acompanyar-la duna alimentació equilibrada que cobreixi les necessitats de cada persona. Per exemple, nedar o fer algunes activitats aeròbiques com ara caminar o ballar i gimnàstica moderada són molt recomanables, tant abans d’iniciar un tractament de reproducció assistida o quedar-te embarassada com durant l’embaràs. Tot i que practicar pilates i ioga no s’aconsella just després de la transferència de l’embrió perquè poden exercir pressió intraabdominal.

En conclusió, si no hi ha cap contraindicació, fer esport sempre és millor que no fer-ho. Tot i això, la pràctica d’exercici físic s’ha de fer amb moderació perquè si no pot ser contraproduent. A més, si estàs intentant quedar-te embarassada, el millor és que no t’obsessionis en anar cada dia al gimnàs. Tens cap dubte? Consulta’ns sense compromís!

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita