La qualitat d’ un embrió és un factor important per determinar l’èxit d’ un tractament de fertilitat, la possibilitat d’ un embarà s saludable i, finalment, un nascut viu. No obstant això, cada embrió presenta un ritme de desenvolupament diferent i moltes clÃniques decideixen no allargar el cultiu fins a dia 7 de desenvolupament. Però quines són les evidències cientÃfiques? S’han de descartar o transferir els blastocists a dia 7? Ho veiem a continuació.
Un cop l’oòcit és inseminat i fecundat mitjançant un espermatozoide, es forma l’embrió. Aquests embrions romandran en cultiu durant aproximadament 5 dies abans de la transferència. Els embrions a dia 5 de desenvolupament es coneixen amb el nom de blastocists i es consideren els millors per transferir. Per contra, aquells embrions restants que no assoleixen l’estadi de blastocist durant aquests primers 5 dies es descarten. Però se’ls hi hauria de donar una oportunitat?
Estudis recents suggereixen que fins i tot els embrions a dia 7 de desenvolupament poden implantar i donar lloc a embarassos sans.
No tots els embrions creixen per igual. S’ha vist que no tots els embrions es desenvolupen al mateix ritme i alguns podrien formar un blastocist perfecte al dia 6 o, fins i tot, al dia 7 de desenvolupament.
Però són viables aquests blastocists a dia 7? Què diu la literatura cientÃfica?
Tot i que es considera que els embrions de desenvolupament lents són menys competents i tenen una taxa d’euploïdia més baixa que els embrions de creixement més rà pid, continuen sent capaços d’aconseguir altes taxes d’implantació i embarà s clÃnic. Un estudi presentat en la 16ª Conferència Internacional sobre Genètica Pre-implantacional (València, Espanya), pel Dr. Colin Lee Soon Soo i els seus col·laboradors, mostra com el 46,7 % dels blastocists biopsiats a dia 7 de desenvolupament eren euploides, la qual cosa significa que gairebé la meitat dels embrions a dia 7 tenien el potencial de donar lloc a un embarà s saludable.
En un estudi diferent, els investigadors van biopsiar un total de 1.925 blastocists per al diagnòstic genètic pre-implantacional, durant un interval de 12 a 16 mesos, i van estudiar la integritat cromosòmica dels blastocists en dia 5, en dia 6 i en dia 7.
Es va trobar que la taxa d’implantació, la taxa de pèrdua gestacional o les taxes d’embarà s en curs entre els blastocists a dia 5 i els del dia 6 eren similars. La taxa d’euploïdia (embrions cromosòmicament normals) va ser més gran en els blastocists a dia 5 amb un 53,5 % en comparació amb el 40,4 % a dia 6 i el 35,9 % en els blastocists a dia 7 de desenvolupament.
Independentment del dia de desenvolupament, es va veure que els embrions que es van vitrificar i van descongelar més endavant tenien un alt potencial d’implantació, entre el 56,3% i el 79,3%.
No obstant això, la taxa d’avortament espontani va ser més gran en els blastocists a dia 7, i la taxa de nascut viu va ser menor, un 43,8 % en comparació amb gairebé el 70 % en els blastocists de dia 5.
D’altra banda, un estudi presentat en la 18ª Conferència Internacional sobre Diagnòstic Genètic Pre-implantacional va analitzar genèticament un total de 58 blastocists a dia 7 de desenvolupament, dels quals en van trobar 27 que eren euploides. Tots els blastocists van sobreviure al procediment de congelació i descongelació i 10 pacients van decidir transferir aquests embrions. La taxa d’embarà s clÃnic va ser del 70 % amb una taxa d’implantació del 63,6 %. Finalment, mentre que 3 embarassos van tenir èxit i van donar lloc a un nascut viu sa, els altres 4 van acabar en avortaments espontanis.
Aixà doncs, les troballes d’ aquests estudis indiquen clarament que els blastocists a dia 6 i dia 7 poden ser cromosòmicament normals i disposar del potencial per donar lloc a un embarà s sa. No obstant això, tot i que la taxa d’avortament espontani és possiblement més alta en els blastocists més lents, gairebé la meitat d’ells són capaços de produir i donar lloc a nadons sans.
Llavors, quina és la tendència?
Amb les millores de les condicions de cultiu i els laboratoris de reproducció assistida, és cada vegada més comú que moltes clÃniques apostin per prolongar el cultiu d’ embrions fins a l’ estadi de blastocist.
D’altra banda, sabent quines són les implicacions socials i econòmiques per a les pacients quan es realitzen un cicle de FIV, està intrÃnsec en els embriòlegs i embriòlogues considerar a tots i cadascun dels embrions com una possibilitat d’èxit. Aixà doncs, la tendència és allargar cada vegada més el cultiu embrionari, fins a 7 dies, per tal de seleccionar el major nombre de blastocists amb potencial per donar lloc a un embarà s i futur nadó.
I tu què opines? Està s a favor o en contra de la transferència d’embrions a dia 7 de desenvolupament? Comparteix la teva resposta amb nosaltres.