Avui explorarem una pregunta comuna que moltes dones es fan: Puc quedar embarassada mentre estic alletant? Aquest tema ha estat envoltat per mites i conceptes erronis al llarg del temps, i en aquest blog, vam desmitificar aquesta situació per brindar-te la informació que necessites.
La lactà ncia materna és una forma natural i saludable d’alimentar el teu nadó. Tanmateix, és important tenir en compte que la lactà ncia no és un mètode anticonceptiu 100% eficaç. De fet, s’estima que entre el 20 i el 30% de les dones que alletaven es queden embarassades en el primer any després del part.
Com és possible?
La lactà ncia materna pot inhibir l’ovulació, però no sempre és aixÃ. Això es deu al fet que la prolactina, una hormona que s’allibera durant la lactà ncia, també pot inhibir la producció de gonadotropines, les hormones que estimulen l’ovulació.
No obstant això, hi ha una sèrie de factors que poden augmentar les possibilitats de quedar embarassada si estàs alletant:
- Si no alleta exclusivament el teu nadó. Si li dones al teu nadó altres aliments o begudes, com llet de fórmula o aigua, el teu cos començarà a produir més gonadotropines i, per tant, serà més probable que ovulis.
- Si el teu nadó té més de 6 mesos. A mesura que el teu nadó creix, les seves necessitats nutricionals augmenten. Això pot fer que necessitis augmentar la freqüència de les preses o començar a donar-li aliments sòlids. Ambdós factors poden augmentar la producció de gonadotropines i, per tant, la probabilitat d’ ovulació.
- Si tens perÃodes menstruals. L’aparició de la menstruació és un senyal que has ovulat. Per tant, si tens perÃodes menstruals, és més probable que quedes embarassada.
Quins mètodes anticonceptius puc fer servir si estic alletant?
Si estàs alletant i no desitges quedar embarassada, és important que utilitzis un mètode anticonceptiu. Hi ha una sèrie de mètodes anticonceptius que són segurs per a les dones que alleta, entre ells:
- La pÃndola anticonceptiva. La pÃndola anticonceptiva és un mètode anticonceptiu hormonal que es pot prendre fins i tot si està s alletant. No obstant això, és important consultar amb el teu metge abans de començar a prendre-la.
- L’ anell vaginal. L’ anell vaginal és un mètode anticonceptiu hormonal que s’ insereix a la vagina. És un mètode segur i eficaç per a les dones que alleta.
- El parxÃs anticonceptiu. El parxÃs anticonceptiu és un mètode anticonceptiu hormonal que s’enganxa a la pell. És un mètode segur i eficaç per a les dones que alleta.
- El DIU de coure. El DIU de coure és un mètode anticonceptiu no hormonal que s’ insereix a l’ úter. És un mètode segur i eficaç per a les dones que alleta.
- El DIU hormonal. El DIU hormonal és un mètode anticonceptiu hormonal que s’insereix a l’úter. És un mètode segur i eficaç per a les dones que alleta.
Què passa si em quedo embarassada mentre estic alletant?
Si et quedes embarassada mentre està s alletant, és important que parlis amb el teu metge sobre com continuar la lactà ncia. En general, és segur continuar alletant durant l’embarà s. No obstant això, és possible que necessitis fer alguns canvis en la teva rutina de lactà ncia, com augmentar la freqüència de les preses o començar a donar-li al teu nadó llet de fórmula.
En resum, la lactà ncia no és un mètode infal·lible per prevenir l’embarà s. Si bé pot tenir un impacte en la fertilitat, és important no dependre exclusivament de la lactà ncia com a mètode anticonceptiu si tens el desig de quedar embarassada. Amb l’orientació adequada i l’atenció personalitzada de Conceptum Fertilitat, pots prendre decisions informades i fer el pas cap a l’expansió de la teva famÃlia.