fbpx

Síndrome de l’Ovari Poliquístic (SOP). Tot el que has de saber.

Al voltant del 4-7% de dones en edat reproductiva són diagnosticades amb una Síndrome de l’Ovari Poliquístic (SOP). Llegeix el següent article per a obtenir tota la informació que necessites sobre el SOP. 

La Síndrome de l’Ovari Poliquístic (SOP) és un trastorn generat per una disfunció dels ovaris que pot donar lloc a alteracions en l’àmbit hormonal i metabòlic, així com irregularitats en el cicle menstrual.

El SOP és un trastorn molt freqüent en l’àrea mediterrània, on prop del 4-7% de dones en edat fèrtil poden ser diagnosticades amb SOP. El seu diagnòstic és important pel fet que pot provocar anovulació, és a dir, que no es produeixi l’ovulació correctament i, com a conseqüència, disminuir les probabilitats d’embaràs. L’anovulació suposa un 20% de les causes d’esterilitat, i el 75% de les anovulacions són degudes al SOP. Motiu pel qual és important dur a terme un bon estudi de fertilitat amb la finalitat d’oferir el millor diagnòstic i tractament en cas de patir aquest trastorn.

Què succeeix amb la Síndrome de l’Ovari Poliquístic (SOP)?

En situacions normals, durant el cicle menstrual de la dona es produeix l’alliberament d’un o més òvuls, la qual cosa es coneix com a ovulació. En la majoria dels casos, l’ovulació o l’alliberament dels òvuls ocorre al voltant de les dues setmanes després de l’inici del cicle menstrual. No obstant això, en dones que pateixen la Síndrome de l’Ovari Poliquístic (SOP), els òvuls madurs no s’alliberen, sinó que romanen encapsulats i submergits dins dels fol·licles en els ovaris. Això es coneix com a anovulació i, en general, dóna lloc a l’acumulació d’aquests fol·licles en l’escorça interna de l’ovari. No obstant això, no totes les dones que pateixen aquesta afecció tindran els ovaris amb aquest aspecte.

L’anovulació o la falta d’alliberament d’aquests òvuls pot provocar esterilitat. Els altres símptomes derivats d’aquest trastorn es deuen, en general, als nivells elevats d’andrògens en sang.

Quan es recomana una visita mèdica?

El SOP presenta símptomes molt variats, i no tots són presents ni es donen de manera conjunta en les pacients que ho pateixen. No obstant això, es recomana sol·licitar una visita si pateixes, almenys, dues d’algun d’aquests símptomes més freqüents:

  • Cicles irregulars o absència de regles durant llargs períodes.
  • Excés de borrissol en zones on normalment les dones solen tenir poc borrissol.
  • Acne i pell grassa.
  • Caiguda de cabell.
  • Dificultat per a perdre pes o tendència a l’obesitat.
  • Dificultat per a quedar-te embarassada.
  • Test d’ovulació sempre negatiu.
  • Ovaris d’aspecte poliquístic en ecografia, és a dir, que presenten un número molt elevat de fol·licles.

Causes de la Síndrome de l’Ovari Poliquístic (SOP)

Actualment no existeix una causa coneguda. Se sap que el seu origen és poligènic, és a dir, que no hi ha només un gen causant del SOP. No obstant això, encara que no es coneix exactament la seva causa, es creu que existeix una predisposició genètica i hi ha diversos factors que poden agreujar-la, com el sedentarisme o una dieta inadequada.

Diagnòstic de la Síndrome de l’Ovari Poliquístic (SOP)

És molt recomanable acudir a consulta per a realitzar un estudi complet: antecedents familiars i historial mèdic, analítica hormonal per a determinar si la pacient té un nivell d’hormones masculines (andrògens) més elevat del normal, exploració física, i ecografia ginecològica, per a detectar els ovaris amb aspecte poliquístic.

La majoria de les vegades, la síndrome de l’ovari poliquístic es diagnostica en dones als 20 o 30 anys. No obstant això, també pot afectar les nenes adolescents. Els símptomes sovint comencen quan s’inicien els períodes d’una nena. Les dones amb aquest trastorn amb freqüència tenen una mare o germana amb símptomes similars.

La importància de diagnosticar com més aviat millor a les dones que pateixen SOP és la següent:

  • És la patologia endocrinològica més freqüent entre les dones en edat reproductiva.
  • És la principal causa d’infertilitat per anovulació.
  • Comporta conseqüències per a la fertilitat i autoestima a llarg termini.
  • Major risc de desenvolupar la Síndrome Metabòlica que pot ocasionar hipertensió arterial, insulinoresistència o Diabetis Mellitus Tipus 2, dislipèmia o augment de lípids en la sang, i obesitat.
  • El 43% de les dones no-diabètiques que pateixen SOP compleixen criteris de Síndrome Metabòlica abans dels 40 anys.

Tractament de la Síndrome de l’Ovari Poliquístic (SOP)

Els símptomes varien molt en funció de la dona que el pateix, de manera que s’ha d’adaptar i/o personalitzar el tractament sobre la base dels símptomes i les prioritats de la pacient. Aquest tractament variarà en funció del temps i el desig la dona per ser mare.

  1. En primer lloc, s’establiran mesures de control dietètic i en l’estil de vida. L’objectiu és prevenir l’augment de pes i reduir el risc d’alteracions metabòliques i problemes cardiovasculars, així com millorar la regularitat hormonal, l’ovulació i la probabilitat d’embaràs.
  2. En segon lloc, es pot indicar la presa d’anticonceptius a fi de mantenir els ovaris en repòs, reduint l’excés de borrissol corporal i l’acne.
  3. Si desitges ser mare i concebre al teu bebè, però no ovules amb regularitat, es pot indicar un tractament d’estimulació hormonal per a induir a l’ovulació.
  4. Si presentes algun problema de fertilitat afegit, s’estudiarà el cas i es proposarà el tractament de reproducció assistida òptim per a tu.

Si encara així t’ha quedat algun dubte o vols realitzar la teva pròpia consulta, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres! Si T’Ha Agradat L’Article, Pots Compartir-lo

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita