fbpx

Tatuatges durant l’embaràs i la lactància: és perillós?

Si t’estàs plantejant fer-te un tatuatge i a més ser mare, o si estàs embarassada i tens algun que altre a la teva pell, segur que et sorgeix algun dubte sobre la seva compatibilitat amb la gestació i la lactància. Continua llegint!

Els motius per voler tatuar-se durant l’embaràs poden ser diversos: perquè ja tens un tatuatge des d’abans i te’n vols fer un extra, perquè vols representar d’alguna manera l’arribada del teu nadó o simplement te’n van donar ganes. En qualsevol cas, és important saber si hi ha riscos de fer-te un tatuatge durant o després de l’embaràs.

A continuació, responem les preguntes més freqüents de les nostres pacients sobre com pot afectar la tinta a l’embaràs i la lactància.

Em puc tatuar estant embarassada?

En principi no hi ha cap inconvenient que t’impedeixi fer-ho. Es recomana no tatuar-se el primer trimestre, perquè són les setmanes més crítiques per al desenvolupament del fetus i cal prendre especial precaució amb fàrmacs i medicaments.

Però es tracta d’una mesura “de medicina legal”, perquè la tinta es queda a la pell i com a molt passa a l’epidermis, però mai no entra a la sang i per tant no pot contaminar el fetus.

Cal prendre alguna precaució?

Les normes d’asèpsia habituals per no contraure alguna infecció pels pocs estàndards d’higiene que porta aquest acte, estiguis embarassada o no. A primera instància cal tenir clar que els primers riscos estan a adquirir malalties com Hepatitis B, C, Sífilis o VIH. Si ens referim a una qüestió hormonal, l’embarassada no veurà cap altre canvi que el que comporta qualsevol embaràs. Les principals mesures i precaucions que cal prendre són òbvies. Cal assegurar-se que:

  • El professional estigui titulat i el centre registrat.
  • Es facin servir guants.
  • Compteu amb una unitat d’esterilització per a l’equip que utilitza.
  • Els terres, superfícies i local en general estigui net.
  • Totes les agulles que s’utilitzen són noves i un sol ús.
  • La tinta utilitzada per al tatuatge ve en envàs estèril.
  • Les gases estan empaquetades i sense obrir-les.

Una embarassada tatuada pot dificultar d’alguna manera el part?

S’ha parlat molt de la incompatibilitat de tatuatge a l’esquena i epidural. Un anestesista no podrà posar l’epidural a la mare durant el part si té la zona lumbar completament tatuada. Però això és molt improbable: sempre hi ha una zona, encara que sigui molt petita, que és neta, i que l’especialista mèdic pot punxar per accedir a l’espai epidural. Tampoc no interfereix en la resta del treball del part.

I en el postpart i la lactància?

Com hem explicat, la tinta del tatuatge es queda a la pell, així que no passa tampoc a través de la llet materna i són segurs per al nadó. No obstant això si per alguna raó et volguessis tatuar el mugró, cal tenir en compte que els riscos de salut augmenten, més al moment de lactar i aquí sí que es pot veure afectat el nadó.

Les normes bàsiques d’asèpsia segueixen sent les úniques precaucions a prendre si vols fer-te’n un, poc després de convertir-te en mare.

El que sí que hauries de tenir en compte és l’aspecte estètic, sobretot si el tatuatge és a l’abdomen.

L’embaràs provoca estries, trencament de col·lagen a la pell, molt més distesa per l’augment del budell per acollir el nadó. Això implica que la panxa pugui trigar a tornar al seu aspecte anterior, depenent de la morfologia de la dona i dels embarassos previs: si ja ha estat mare o ha tingut bessons, l’estirament serà més gran i potser el dibuix del tatuatge no quedi tan bé com abans de l’embaràs.

Per això, si estàs buscant un nadó, però encara no t’has tatuat, per què arriscar-se? Millor esperar a recuperar-se després del part, quan ja hagis recuperat la teva silueta anterior o sàpigues quin serà el teu aspecte final per decidir on decorar la teva pell. Perquè un tatuatge és per a tota la vida.

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita