Sovint considerem normal el fet que la regla o menstruació ens faci mal, però no és aixà i, en menor mesura, quan aquest dolor s’intensifica o es dóna en altres fases del cicle. En aquests casos es pot deure a l’endometriosi. Aquest article us donarà les claus per identificar de manera rà pida aquesta malaltia i com tractar-la.
Comencem des de zero: l’úter és el lloc on es desenvolupa el nadó quan una dona està embarassada. L’endometriés el teixit que recobreix l’interior de l’úter. L’endometriosi és una malaltia on el tipus de teixit que és similar al revestiment de l’úter creix fora d’aquest. Aquests pegats de teixit s’anomenen “implants”, “nòduls” o “lesions”. Es troben més sovint: a o sota dels ovaris, a les trompes de Fal·lopi, darrere de l’úter, als teixits que sostenen l’úter al seu lloc, als intestins o a la bufeta.
5 senyals per saber si pateixes endometriosi i com actuar
No és culpa de la regla si el dolor:
- Va més enllà del perÃode o sagnat. Quan es pateix endometriosi, el dolor pot aparèixer dies abans del sagnat i accentuar-se durant aquest. També es pot sentir dolor en altres moments del cicle, especialment durant l’ovulació.
- Es repeteix sempre a tots els cicles. Si és endometriosi, la intensitat del dolor és cada mes igual i empitjora amb l’edat. Podeu impedir portar una vida normal.
- No es calma ni amb l’ajuda dels analgèsics. O no ajuden a calmar el dolor o, si ho fan, és a dosis molt altes.
- Ve acompanyat d’un sagnat molt abundant. És un altre dels sÃmptomes que poden ajudar a identificar-lo.
Altres sÃmptomes tÃpics de l’endometriosi:
Encara que un 20% de dones amb endometriosi no presenten sÃmptomes, la majoria, a més de dolor, tenen altres molèsties:
- Dolor pèlvic, lumbar o rampes a les cames.
- Molèsties gastrointestinals. Com a gasos, inflor, restrenyiment, diarrea…
- Dolors o sagnats en orinar o defecar, cosa que pot portar a una major incidència d’infeccions urinà ries.
- Sexe dolorós. La penetració o l’orgasme poden ser dolorosos i haver-hi una mica de sagnat després del coit.
Endometriosi i infertilitat
Encara que no se sap quina és la causa real d’aquesta malaltia, moltes dones descobreixen que pateixen endometriosi en intentar concebre, ja que normalment pot dificultar la concepció.
- Pot dificultar que òvul i espermatozoide es trobin.
- Si el teixit endometrial s’estén a les trompes de Fal·lopi en pot dificultar el funcionament.
- Si afecta l’ovari pot interferir en l’ovulació i la producció d’hormones sexuals.
- Si l’endometriosi provoca infertilitat, cal recórrer a les tècniques de reproducció assistida per facilitar l’embarà s.
Proves per al diagnòstic
El primer pas és fer una exploració ginecològica. A més, el metge pot recórrer a tècniques com l’ecografia, la ressonà ncia magnètica o la laparoscòpia. Tot i això, el millor és acudir a un centre que compti amb especialistes en diverses à rees que treballin en coordinació, i que puguin oferir un diagnòstic primerenc, cirurgia d’alt nivell i tècniques de reproducció assistida.
Tractaments
Aquest dependrà dels sÃmptomes, el dolor i la gravetat de la malaltia en la dona.
- Analgèsics. No tracten, només alleugen el dolor. Poden ser antiinflamatoris com l’ibuprofè, antiprostaglandÃnics, o derivats de la morfina, com la codeïna.
- Tractament hormonal. Poden administrar-se anticonceptius orals; gestà gens, que escurcen o elimina la regla, o fà rmacs que impedeixin la producció hormonal femenina.
- Cirurgia. Hi ha diferents tècniques com el là ser i altres tecnologies electroquirúrgiques.
El més important és que no normalitzis el dolor de la regla i acudeixis a un especialista en la matèria. La detecció i el diagnòstic precoç és clau pel teu benestar i fertilitat. Sol·licita la teva visita, t’esperem!