L’embarà s produeix importants canvis sobre la funció tiroïdal normal i patològica que han de ser identificats i avaluats acuradament, clarament compresos i correctament tractats. Llegeix aquest article per saber-ho tot sobre la tiroide gestacional.
La glà ndula tiroideés una glà ndula situada a la zona de la base de el coll i just davant de la trà quea. La seva funció és principalment la de regular el metabolisme, i en dones té un paper molt important tant en la reproducció com a la fertilitat.
De fet, les disfuncions de la tiroide són molt més habituals en dones que en homes ja sigui per una baixa activitat de la glà ndula tiroide, és a dir, hipotiroïdisme, en el qual el cos produeix una quantitat insuficient d’hormones tiroïdals que alenteixen el metabolisme. No obstant això, en ocasions es dóna una situació contrà ria, en la qual la tiroide té una activitat excessiva i produeix un excés d’hormones tiroïdals, un fet que accelera el metabolisme. En aquest cas parlem d’hipertiroïdisme.
És bo recordar que l’embarà s comporta major exigència estimuladora de la “maquinà ria” tiroïdal i que a aquest nivell hi ha disfuncions tiroidees clÃnicament evidents al 1-2% de dones embarassades. D’aquesta manera, si no es detecten i es tracten a temps, tant l’hipotiroïdisme com l’hipertiroïdisme poden repercutir negativament tant en la salut de la pacient embarassada com en la salut de l’infant.
Proves mèdiquesÂ
Primer de tot, a l’hora de realitzar un diagnòstic de problema de tiroides és important conèixer la salut de la pacient, aixà com la seva edat, el seu historial clÃnic, la mida de la glà ndula tiroide, etc.
La prova de la funció tiroïdal verifica i comprova el funcionament de la glà ndula tiroide, i inclouen anà lisi de sang i proves d’imatge. En les proves d’imatge s’inclouen l’ús d’ultrasons, tomografia computada i proves de medicina nuclear.
Causes de tiroides durant l’embarà s
En general, quan es parla d’hipertiroïdismematern durant l’embarà s la causa més habitual, fins a un 80% dels casos, és la malaltia de Graves, que es dóna aproximadament en 1 de cada 500 dones embarassades. Aquesta pot aparèixer durant el primer trimestre o pot agreujar durant el temps que la dona pateix aquest trastorn. Pot ocasionar un part prematur o preeclà mpsia. Existeix també risc de desenvolupar una crisi o tempesta tiroïdal.
Mentre que, en els casos d’hipotiroïdisme, la causa més freqüent sol ser el trastorn autoimmune, conegut també com la tiroïditis de Hashimoto, que sol ocórrer en un 2 – 17% de les dones embarassades. L’hipotiroïdisme afecta principalment el sistema nerviós central del fetus. Especialment, se sol relacionar amb un menor coeficient intel·lectual de l’infant.
Prevenció de tiroides en l’embarà sÂ
Hi ha algunes pautes per tractar de prevenir i evitar les malalties de la glà ndula tiroide:
- Dones que planegen quedar-se embarassades han de realitzar estudis previs.
- Dones embarassades amb historial familiar de problemes tiroides o amb anticossos anti tiroides en sang han de realitzar la prova de laboratori.
- Aplicar dosis de baixes d’hormona tiroïdal en dones properes a l’hipotiroïdisme subclÃnic.
- En dones que tenen anticossos anti-tiroides poden rebre una suplementació de seleni.
- Tractaments per als problemes de tiroides durant l’embarà s
Tractament de tiroides en l’embarà s
A nivell d’hipertiroïdismelleu, normalment es pot controlar fent un seguiment sense necessitar tractament, sempre que tant la mare com el nadó es troben bé de salut. No obstant això, en casos més severs, poden requerir medicaments anti-tiroïdals. Normalment el propiltiouracil (PTU)és el medicament apropiat. Mentre que, en el cas de l’hipotiroïdisme, el tractament és el reemplaçament adequat de l’hormona tiroïdal a través de l’hormona sintètica. En aquestes pacients s’ha de mesurar la funció tiroïdal cada sis setmanes per assegurar-se que tot funciona correctament durant l’embarà s. I, pel que fa el nen neix, es pot tornar a la dosi habitual de levotiroxina.
Els nostres especialistes treballen colze a colze a l’hora de diagnosticar, tractar i seguir els problemes tiroides durant l’embarà s. ¿Més dubtes? Els pots resoldre a Conceptum Fertilitat.