Actualment hi ha una controvèrsia en molts centres de reproducció assistida sobre l’hora de decidir si s’ha de transferir un o més d’un embrió. Les dues opcions tenen els seus beneficis i riscos, tot i que, a dia d’avui, sembla que es tendeix a la transferència d’un únic embrió.
Les preguntes que porten fent-se durant molts anys la majoria de centres de fertilitat són: transferim un sol embrió o més d’un?, quan hem de prioritzar la transferència d’un únic embrió?, realitzem double (DET) embryo transfer a D+3 o single (SET) embryo transfer a D+5? T’expliquem tots els pros i contres sobre transferir un o més embrions.
Conseqüències de l’embarà s múltiple
La Societat Europea de Reproducció Humana i Embriologia (ESHRE, per les seves sigles en anglès) és el mà xim exponent a nivell europeu en l’à mbit de la reproducció assistida i l’embriologia, i recentment ha manifestat que l’èxit és la concepció d’un nadó sa, sense arribar a l’extrem de considerar la gestació general com una conseqüència adversa a la FIV. Tot i aixÃ, les gestacions múltiples comporten un percentatge més alt de naixements prematurs i de baix pes al néixer, junt amb un lleuger augment de la mortalitat perinatal si ho comparem amb les gestacions úniques.
En els casos de gestació múltiple és més freqüent que la mare pateixi anèmia o un increment de la pressió arterial durant l’embarà s, que pugui donar lloc a preeclà mpsia, una malaltia que afecta la salut de la mare. També hi ha més risc de malformacions, avortaments i pèrdues fetals, i la taxa de prematuritat és molt elevada: un 75% dels parts es produeixen abans de la setmana 38 de gestació i un 30% abans de la 36. A més, és més gran el risc d’insuficiència placentà ria, retard del creixement fetal i les hemorrà gies postpart, són més freqüents les nà usees i vòmits durant l’embarà s i hi ha més probabilitat de part amb cesà ria.
L’embarà s múltiple pot ocórrer de manera espontà nia, i llavors no hi ha res que permeti evitar-ho. En aquest cas és important incrementar els controls i les mesures preventives necessà ries per assegurar que el part arribi a terme en les millors condicions.
I si podem escollir?
De forma natural, la incidència de gestacions múltiples espontà nies és d’aproximadament 1 de cada 85-90 naixements. Tot i aixÃ, en els últims anys s’ha produït un increment d’embarassos múltiples en països desenvolupats, degut als tractaments de reproducció assistida. Espanya és un d’ells.
Per què es segueixen realitzant transferències dobles tot i les indicacions de les Societats cientÃfiques i els resultats dels estudis? Perquè hi ha més probabilitat d’aconseguir l’embarà s amb la transferència embrionà ria de dos embrions que només un. Si ens posem en el lloc de la parella que porta molt de temps buscant crear una famÃlia sense aconseguir-ho i que ha invertit un esforç econòmic i sobretot emocional molt important en el projecte d’arribar a ser pares, és lògic que en la major part dels casos es decantin per l’opció múltiple.
El problema és que la majoria de les dones no tenen una percepció realista d’aquests riscos, creuen que tot el procés de seguiment de l’embarà s i el part està molt controlat i pensen: “davant la possibilitat de quedar-me embarassada de bessons o no quedar-me, opto per l’opció que, en teoria, ofereix més probabilitats, siguin quins siguin els riscos”. Però en cicles de FIV amb oòcits procedents de donants s’ha comprovat que la diferència en la taxa d’èxit en termes de gestació i de part entre transferir un o dos embrions és mÃnima: 45-47% enfront de 50-55% mentre que els beneficis de reduir una gestació múltiple (o triple) i evitar aixà tots els problemes que es poden derivar són més que evidents. Una altra cosa passa quan parlem d’esterilitat secundà ria, aquà ja sense la pressió de el desig de ser pares, la major part es decideix per un sol embrió.
En qualsevol cas, és l’autonomia dels pacients qui predomina a l’hora de triar si es transfereix un o més embrions. I serà el metge especialista en reproducció qui ha de basar la seva elecció i la seva recomanació a les caracterÃstiques especÃfiques de la dona i/o parella infèrtil que està tractant, el seu historial i en la qualitat i nombre d’embrions disponibles.
A Conceptum Fertilitat sempre et recomanarem l’opció millor per a tu i per al teu futur nadó. Tens dubtes sobre el teu fertilitat o sobre quan iniciar la teva projecte reproductiu? Contacta’ns.