La vacunació contra la COVID-19 ja és una realitat a Espanya des del passat 27 de desembre de l’any 2020 i són molts els dubtes que sorgeixen al respecte i a com pot afectar l’embarà s. Les societats cientÃfiques ja s’han posicionat i nosaltres t’ho expliquem avui al nostre blog.
Cada vegada són més les pacients candidates a tècniques de reproducció assistida que comencen a mostrar certa inquietud sobre la seguretat de la vacunació abans, durant i/o després de realitzar un tractament per tal d’aconseguir un embarà s. Els professionals de reproducció seguim treballant per oferir a les nostres pacients l’entorn de major seguretat a l’hora de realitzar els seus tractaments i vetllem per la seva salut i la dels seus futurs nadons. Les vacunes actualment disponibles són vacunes d’ARNm que no contenen virus vius atenuats. Grà cies a això es desenvolupen anticossos que ens defensarien de virus en el moment en què entrés en contacte amb el nostre cos. A continuació, et donem les claus sobre l’administració de la vacuna contra la COVID-19 en embarassades o en dones que desitgin tenir un fill.
Efectes de la vacuna contra la COVID-19 en dones embarassades.
Cal tenir en compte que el coronavirus és un virus nou i, com a conseqüència, la vacuna també ho és. Per aquest motiu, en les fases d’estudi no s’ha provat en dones embarassades per a la seva aprovació. No obstant això, al tractar-se de vacunes de tipus ARNm, aquestes no contenen partÃcules virals que puguin suposar un risc o efecte negatiu sobre l’embrió. A més, a dia d’avui, no hi ha evidències d’efectes teratogènics de virus en pacients contagiades de COVID-19 durant el primer trimestre d’embarà s. De manera que, si el virus complet no afecta negativament el fetus, en el cas de les vacunes d’ARNm és molt probable que no ocasioni problemes en el fetus ni en l’embarassada.
Si estic embarassada, he d’administrar-me la vacuna contra la COVID-19?
El Ministeri de Sanitat espanyol recomana posposar l’administració de la vacuna en embarassades fins que es finalitzi la gestació. El motiu és que no hi ha evidències suficients, tot i que des del Ministeri també manifesten que no hi ha indicacions de problemes de seguretat relacionats amb la vacunació contra el coronavirus en embarassades. No obstant això, és important fer una valoració individual de cada pacient i una anà lisi de beneficis i riscos que haurà de ser avaluat pel metge de referència de la dona.
A més, donat el calendari oficial de vacunació contra la COVID-19 no està definit per a les dones en edat fèrtil, no hi ha cap motiu per justificar que es retardi el desig gestacional ni l’inici d’un estudi o tractament de fertilitat, incloses les donacions de gà metes.
Puc vacunar-me contra la COVID-19 durant un tractament de reproducció assistida?
En el cas que una pacient decideixi vacunar-se durant un tractament de fertilitat si s’està planejant un embarà s, tant les societats cientÃfiques com el Ministeri de Sanitat, recomanen posposar la inseminació o transferència embrionà ria 2 setmanes després de l’administració de la segona dosi. No es considera necessari interrompre el procés d’estudi, l’estimulació ovà rica, l’obtenció de gà metes o la generació d’embrions. En l’actualitat no hi ha arguments cientÃfics que estableixin limitacions per a les pacients que desitgin quedar gestants i administrar-se la vacuna.
Opinió de les societats cientÃfiques i la vacunació de la COVID-19 en dones embarassades.
Algunes de les societats i entitats ginecològiques més importants del món han donat la seva opinió sobre l’administració de la vacuna COVID-19 en embarassades.
En primer lloc, l’Agència Europea de Medicaments (EMA) certifica que les vacunes de tipus ARNm en animals no han evidenciat efectes negatius en l’embarà s. No obstant això, les dades sobre com utilitzar aquest tipus de vacunes són limitats. D’altra banda, l’Associació Americana de Ginecòlegs i Obstetres (ACOG), la Societat Americana de Medicina Reproductiva (ASRM), la Societat Materno-Fetal i el Centre de Control de Malalties (CDC) recomanen que no es restringeixi l’administració de la vacuna en dones que estan planejant l’embarà s, en les que ja ho estan o en les dones lactants. En qualsevol cas, us recordem i recomanem que la decisió sobre vacunar o no contra la COVID-19 durant l’embarà s s’ha de fer de manera conscienciada, fent un balanç entre pros i contres.
Conceptum Fertilitat compta amb un equip d’avantguarda que et mantindrà informat amb les últimes dades més actualitzades. Per això no oblidis seguir-nos a totes les nostres xarxes socials per no perdre’t res. T’ha sorgit algun dubte al respecte? Recorda que pots posar-te en contacte amb nosaltres en qualsevol moment, t’estem esperant.Â