fbpx

Vacunació COVID-19 en dones embarassades. Actualització.

En plena campanya de vacunació contra la COVID-19 són molts els dubtes sobre si es recomana o no vacunar dones embarassades i quins són els principals riscos respecte a la mare i el fetus. La informació és canviant, però què en sabem a dia d’avui?

 

Des que el 27 de desembre de 2020 s’iniciés la vacunació contra la COVID-19 a Espanya han sorgit moltes incerteses. A causa de que no s’han realitzat assajos clínics en determinats grups, els posicionaments respecte a nens, dones embarassades i lactants han estat molt dispars. Per aquest motiu, fins ara només s’havia de considerar la vacunació contra la COVID-19 durant l’embaràs si els beneficis superaven els possibles riscos per a la mare i el fetus.

De fet, basant-nos en un principi de prudència, en el cas de dones que volen quedar-se embarassades el criteri és recomanar esperar entre dues setmanes i un mes entre la segona dosi i l’embaràs.

 

Lactància i vacunació

En aquest tema hi ha una mica de discrepància. El document del Ministeri de Sanitat recull que “no hi ha dades sobre els possibles efectes de la vacuna durant la lactància (ni sobre la producció de llet ni sobre el lactant), encara que tenint en compte el tipus de vacuna actualment autoritzada (Comirnaty, de Pfizer/BioNTech i la vacuna enfront de la COVID-19 de Moderna) no es considera que suposi un risc per al lactant, de manera que en el cas de dones que alleten i que tenen alt risc d’exposició o alt risc de complicacions pot valorar la vacunació de manera individualitzada”.

Per la seva banda, CDC i ACIP declaren que “encara que no hi ha dades sobre la seguretat de les vacunes COVID-19 en dones lactants o sobre els efectes de les vacunes d’ARNm en el lactant o en la producció i excreció de llet, no es creu que les vacunes d’ARNm siguin un risc per al lactant. Les mares que estan alletant i formen part d’un grup recomanat per rebre la vacuna, com el personal sanitari, poden optar per fer-ho”. No hi ha cap justificació per suspendre la lactància materna com a condició per a administrar la vacuna.

 

Vacunes en la infància

En aquests grups d’edat no s’han realitzat assajos clínics, en part a causa que no han estat considerats un grup prioritari per la seva incidència i gravetat. Davant la manca de dades, la vacunació enfront de la COVID-19 en nens no estaria indicada pel moment.

Per la seva banda, l’AEMPS afirma que les vacunes es recomanen actualment només a persones a partir de 16 o 18 anys d’edat, en relació a les de Pfizer i de Moderna respectivament: “L’Agència Europea de Medicaments (EMA) ha acordat amb el laboratori realitzar un pla d’investigació de la vacuna en nens en una fase posterior”.

 

Últimes notícies

El passat 17 de març de l’2021 l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va autoritzar d’ús d’emergència la vacuna contra la coronavirus COVID-19 unidosi de Janssen per poder ser utilitzada en dones embarassades i lactants. Es tracta de la primera vacuna aprovada, sigui per l’OMS o per altres entitats reguladores nacionals, que requereix una sola dosi per generar immunitat contra la COVID-19.

  • No es recomana que les dones embarassades passin un test d’COVID-19 abans de vacunar ni que considerin retardar un embaràs per haver rebut la vacuna.
  • Per a les dones que cauen en la segona categoria, l’OMS no recomana interrompre la lactància després d’haver estat vacunades.
  • L’única contraindicació que han assenyalat els experts és l’al·lèrgiaa un dels seus components, encara que aquesta vacuna està lliure de adjuvants, preservants, material d’origen animal o teixit fetal.

En segon lloc, un grup de científics de la Universitat Atlàntica de Florida ha informat de el primer cas d’un nadó amb immunitat a la COVID-19, després de l’administració a la mare de la vacuna Moderna a les 36 setmanes de gestació, sense prèvia infecció de virus. El lactant va néixer amb immunoglobulines IgG, un dels cinc anticossos que l’organisme fabrica per defensar-se de patògens. Tot i això, encara es desconeix l’eficàcia protectora en els nadons i el moment ideal de la vacunació materna. Calen més estudis per quantificar la quantitat i durada d’anticossos neutralitzants virals presents en els nadons.

 

En general es pot observar una tendència positiva i optimista sobre la vacunació de la COVID-19 en dones embarassades. A Conceptum Fertilitat et mantindrem informat/da respecte a com evoluciona aquesta situació.

 

Segueix-nos a les nostres xarxes socials. Tens més dubtes? Contacta amb els nostres especialistes.

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita